marsha

24 august 1945 a fost ziua în care, deși nimeni nu știa la acel moment, avea să se nască o revoluție. Marsha P. Johnson a avut un impact enorm asupra Revoltei de la Stonewall și și-a dedicat întreaga viață luptei pentru drepturile persoanelor queer, ajutând tinerii trans și gay fără adăpost și posibilități materiale.

Deși s-a confruntat cu severe probleme de sănătate mintală, acest aspect nu a împiedicat-o niciodată să-și transmită mai departe mesajul și să creeze un spațiu sigur pentru comunitatea LGBTQ+ și cea de culoare din New York, oferindu-le haine, mâncare și suport emoțional.

Azi o rememorăm pe Marsha P. Johnson, una dintre cele mai importante figuri din istoria LGBTQ

Inițial numită „Malcolm Michaels Jr.”, aceasta a fost una dintre cei șase copii ai familiei Johnson, din New Jersey – o familie simplă și religioasă, datorită căreia credința a rămas, de-a lungul timpului, o importantă parte din viața Marshei.

Chiar de la o vârstă fragedă, aceasta a avut o afinitate pentru vestimentația feminină. La 5 ani, Marsha purta rochii – până să devină victima bullying-ului a băiatului din vecini, care, pentru o perioadă, i-a opresat curajul de exprimare.

Marsha a reușit cu adevărat să-și descopere sexualitatea și latura feminină atunci când s-a mutat din New Jersey la New York, la 17 ani. Cu doar 15 dolari în buzunar și un mic bagaj cu haine, Marsha s-a stabilit în Greenwich Village, unde a cunoscut o comunitate gay incredibil de diversă, ce i-a oferit curajul să-și exploreze și mai mult identitatea.

Astfel, „Malcolm” a devenit „Marsha”

Litera P din numele său reprezenta „pay it no mind”, ceea ce Marsha le spunea celor care o întrebau dacă este femeie sau bărbat. Marsha se identifica adesea ca fiind gay, travestit sau drag queen, deoarece termenul transgender nu era suficient de răspândit în acea perioadă. Cu toate acestea, mulți academicieni contemporani considerau că cel mai potrivit mod prin care o puteau descrie era „gender non-conformist”.

Curând, Marsha a devenit o prezență caldă și prietenoasă în Greenwich Village. Aceasta era ușor de recunoscut, purtând rochițe vaporoase, pantofi cu tocuri înalte, accesorii colorate și peruci. Pentru că nu dispunea de resursele necesare unui look scump, supranumit și „high drag style”, Marsha se folosea doar de creativitatea și talentul său, creând ținute sofisticate din cele mai banale materiale.


Alături de Sylvia Rivera, Marsha P. Johnson a înființat în 1972 „The Star House”, un adăpost pentru persoanele homeless, gay & trans care au fost renegate de familiile biologice.


Aceasta nu a rămas neobservată nici de Andy Warhol, o legendă a curentului artistic Pop Art, ce a insistat ca Marsha să facă parte din seria sa de fotografii polaroid din 1975, numită „Ladies and Gentlemen”.

Icon al modei, dar și al libertății, dreptății & egalității

Marsha a fost printre primele drag queens care au frecventat bine-cunoscutul gay bar Stonewall Inn, după ce acesta a acceptat și prezența femeilor și nu doar a bărbaților gay. Aceasta a jucat unul dintre rolurile centrale din cadrul seriei de revolte împotriva brutalității poliției asupra LGBTQ+, deși Marsha ar fi spus că revolta a început înainte ca ea să fi ajuns acolo.

„Stonewall: The Riots That Sparked the Gay Revolution”, scrisă de David Carter, este cartea care spune nu doar povestea Marshei, dar și a altor două femei, Zazu Nova și Jackie Hormona, punând accentul pe acțiunile prin care acestea au contribuit la seria de proteste. Așa cum a relatat și Carter în volumul său, se spune că, în prima seară a revoltei, Marsha a spart o oglinda barului cu un pahar pentru shot, strigând: „Și eu am drepturi civile!”. Și nu s-a oprit aici.


Marsha a susținut că, de-a lungul vieții, a fost arestată de mai bine de o sută de ori.


Acest eveniment a reprezentat un catalizator în eliberarea persoanelor gay și a fost una dintre cele mai importante mișcări pentru drepturile comunității LGBTQ+ din Statele Unite.

De asemenea, Marsha s-a implicat în multe alte proiecte și mișcări activiste, toate cu același scop – egalitatea, dreptatea și siguranța persoanelor queer.

Sex work is real work

Nu de puține ori a fost necesar ca Marsha să practice munca sexuală pentru a se putea întreține, nu doar pe ea, dar și pe tinerii neajutorați cărora le oferea adăpost în cadrul STAR House. Nimic din toate acestea nu a fost simplu, având în vedere că, pe lângă problemele de sănătate mintală, Marsha se confrunta mult prea des cu violența poliției și a homofobilor.

Și nu la mult timp după parada Pride din 1992, la doar 46 de ani, cadavrul Marshei a fost găsit plutind în râul Hudson, din New York. Deși inițial s-a crezut că aceasta s-a sinucis, activistele Mariah Lopez și Victoria Cruz au luptat pentru redeschiderea cazului Marshei, pentru că dovezile susțineau că aceasta a fost ucisă. Cu toate acestea, NYPD a abandonat cazul la stadiul „nerezolvat”, doar pentru a-l redeschide din nou în 2012, în urma presiunilor protestatarilor.