cursuri de limbă, cultură și civilizație românească
cursuri de limbă, cultură și civilizație românească

Cursuri de limbă, cultură și civilizație românească urmează să fie implementate opțional într-o serie de școli din Franța.

Ministerul Educației a anunțat deschiderea proiectului în trei școli din orașul Blanc-Mesnil (lângă Paris). Astfel, Franța devine a șaptea țară europeană în care studii principale despre România sunt desfășurate.

Având în vedere faptul că în oraș locuiește o comunitate semnificativă de români, la acest curs opțional vor putea participa toți cei interesați din aceste școli, nu doar cei de naționalitate română.

Conform Edupedu, procedura prin care se aleg cadrele didactice ce vor susține cursurile a fost încheiată și semnată de Institutul Limbii Române.

Până în prezent, programul LCCR (Limba, cultura și civilizația românească) este în curs de desfășurare în Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie. În aceste țări există, în medie, 13.200 de elevi ce iau parte la curs.

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a scris cu privire la acest subiect, într-un comunicat, următoarele:

Sunt bucuros că acest demers prinde viață! Avem o relație excelentă cu Thierry Meignen, primarul orașului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române și Ministerul Educației și Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris și au fost selectați și profesorii care vor susține cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei școli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească pentru elevi români și nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franța și sunt convins că vor urma și altele”.