tratamente promițătoare
tratamente promițătoare

Până în momentul de față, mai multe medicamente se află în faza de testare pentru pacienţii cu Covid-19.

Printre cele mai eficiente medicamente de până acum se numără: dexametazona, tratamentul cu plasmă convalescentă, remdesivir, tocilizumab, medicamentele antihipertensive, interferon beta inhalat, potrivit The Guardian!

Obținerea unor date clare și finale a eficacităţii unui tratament are nevoie de foarte multe cercetări şi timp.

Până in prezent, s-au descoperit mai multe rezultate pozitive, însă, până la descoperirea unui tratament eficace și final mai este nevoie de timp!

Câteva dintre cele mai promiţătoare medicamente pentru pacienții infectați sunt:

1. Dexametazona

Acest medicament a fost folosit încă de la începutul anilor ’60. Dexametazona este un medicament ieftin, fiind ușor de cumpărat în întreaga lume. Conform unui studiu recent de recuperare, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, s-a dovedit faptul că unul din opt pacienţi conectaţi la ventilatoare a supravieţuit datorită acestui medicament. La jumătatea lunii iunie, rezultatele dexametazonei au fost anunţate, iar tratamentul, cu doze mici de steroizi, este folosit pentru pacienţii care se află în stare gravă.

2. Plasmă convalescentă

O componentă importantă a sângelui este plasma, iar sângele persoanelor vindecate de COVID-19 conţine anticorpi. Transfuzia cu plasmă, care provine de la persoane aflate în convalescenţă, este o altă posibilitate de tratare a pacienților! Cu toate că plasma convalescentă a fost folosită pentru tratarea unor boli, mulți experţi susțin că nu există destule dovezi pentru a spune cât de bine funcţionează şi pentru câţi pacienţi.

3. Remdesivir

Remdesivir, un medicament scump, a fost făcut inițial pentru hepatita C, fiind total ineficient, iar mai apoi a fost folosit pentru a combate Ebola. Pentru pacienții cu Covid-19, se pare că scurtează durata medie de spitalizare de la 15 la 11 zile, dar încă nu s-a dovedit clar dacă are efecte asupra reducerii deceselor!

4. Tocilizumab

Tocilizumab se utilizează, de obicei, pentru tratarea artritei reumatoide. Acest medicament s-a folosit în Italia, țară grav afectată de Covid-19 din luna martie. Utilizarea acestui medicamentul a redus numărul pacienţilor care ajungeau să fie conectaţi la ventilatoare.

5. Medicamentele antihipertensive

Riscul de boli critice sau de deces din cauza Covid-19, pentru persoanele cu tensiune arterială crescută, s-a dovedit a fi mai mic în cazul în care s-au luat inhibitori de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocanţi ai receptorilor de angiotensină (ARB).

6. Interferon beta inhalat

Oamenii de ştiinţă, de la Universitatea Southampton, au observat că un inhalator ce conţine interferon beta, folosit în tratarea sclerozei multiple, ar putea fi eficient şi împotriva Covid-19. Persoanele care au inhalat acest medicament au părăsit spitalul mai devreme şi au avut şanse mai mari să se recupereze.