școală
școală

Dragii mei,

Știu că mulți simțiți și vă regăsiți în ceea ce urmează să expun în această scriere, care de altfel nu știu ce ar putea schimba. Însă, fac tot posibilul să arăt că nimeni nu e singur în lupta dreptății, de aceea consider că unele lucruri trebuie arătate clar, fără ascunzișuri.

Acestea fiind spuse, după cum știți, se speculează că învățământul din toamnă ar putea funcționa tot în mediul online, iar eu acum îmi permit să-mi dau cu părerea despre această formă de pseudo-educație. De asemenea, îmi cer permisiunea publică de a constata că dragii noștri conducători ne vor niște mediocri, ținându-ne departe de institutul care ne deschide calea, mintea, orizontul: școala.

Stimați oameni de valoare ai statului, va rog să ne lăsați să învățăm!

A, corect, va interveni celebra replică „Cine își dorește învață oricum”, sunt total de acord. Însă, fac parte din acea parte a studenților care preferă să-și privească dascălul în ochi atunci când i se predă, care preferă să se conecteze cu energia profesorului, cu pofta lui de cunoaștere, cu întreaga instituție. Prefer să stau în facultate/școală pentru a primi acel imbold de ambiție, prefer să mă trezesc zilnic la ora 8 și să am un program stabil. Vreau să intru în biblioteci, în săli de clasă, să socializez cu colegii mei, să schimb impresii și păreri despre materie.

De ce ne opriți? Nu vă dați seama cât pierdem?

Stând acasă dispare orice dorință de depășire a limitelor, rămânem în același spațiu comod ducând un stil de viață dezordonat. Mai mult decât atât, sunt studentă și am ales să fac o facultate pentru că îmi place un anumit domeniu și bineînțeles, vreau să devin specialistă în ceea ce urmează să fac. Dacă voiam să învăț de acasă nu-mi trebuia facultate, corect?

Vă rog să vă reveniți, oameni buni! Vrem să învățăm!

În privința mea, semestrul făcut online a fost destul de lejer pentru că am lucrat în limite proprii, însă îmi lipsea enorm explicația profesorilor din afara camerei. Și cred că asta le lipsește multora. Oricât de mult ne-am plâns de atâtea ori că nu mai suportăm orele și vrem acasă, cred că acum ne-am călit, pentru că astfel ne dăm seama că suntem acolo pentru că ne dorim cu adevărat ceva. Repet, puteam să ajung specialistă în literatura română (de exemplu) chiar din propria mea casă, dacă asta doream. Dar am vrut mai mult de la mine: schimb de experiență, concurență, profesori extraordinari care să mă motiveze, să-mi arate un exemplu, să exprime prin toți porii „Eu am reușit!”

Ce facem cu examenele astea online din sesiune pe care, apropo, nu credeam să le prind vreodată?

Dragi conducători, chiar credeți că ați rezolvat ceva? Că nu s-a copiat? Singurele materii care au scăpat de „inspirație” au fost cele la care se puteau da cerințe ce implicau formularea unor idei ale elevului cu cuvinte proprii. În rest, unde s-a cerut teorie… îmi pare rău să vă dezamăgesc…
Anul ăsta a fost pierdut: elevii nu au făcut carte jumătate de an la modul intensiv, și-au anulat pregătirile suplimentare, bacul și capacitatea au adus subiecte extrem de ușoare și la pachet, o corectare care sincer mă pune pe gânduri. Deci, încotro?

Mai am o latură de atins referitoare la revolta mea împotriva statului acasă. Dragilor, pentru mulți dintre noi școala a însemnat și socializare și prietenii. Pentru mulți facultatea înseamnă maturitate, pe care unii s-au gândit să o calce în picioare. Abia ce plecasem din sânul familiei și mă pregăteam ca ușor-ușor să-mi pun viața în ordine, locuind departe de cei apropiați. Pentru mine facultatea e un pas important spre viața de adult. Îmi furați visele absolutiste, dar și responsabilitatea de a avea singură grijă de mine?

Cred că am spus totul. Repet iar și iar, lăsați-ne să învățăm să mergem la școală! Nu mai puneți piedici în ascensiunea valorilor și găsiți soluții astfel încât să ne întoarcem în siguranță din toamnă în băncuțele noastre dragi. Nu vă mai bateți joc de tinerețea noastră și permiteți să trăim și noi anii noștri de glorie, căci timpul ăsta nu se va mai întoarce niciodată.

16 COMENTARII

  • Trebuie sa avem RĂBDARE!!! i-am ținut în case si i-am protejat pe cat am putut si acum sa ii trimitem la școală și să ii punem in pericol????
   Esti egoistă și inseamna ca ar fi ok sa iti vezi copilul pe un pat de ATI..
   Ce inseamna această partiție?
   Stiu ca trebuie sa socializare,stiu ca trebuie sa aibe prieteni….dar locul numit școală a devenit un “focar” al bulistilor, al educatorilor care erau tot mai nerespectati !!!!
   Școlile sunt tot mai pline , arhipline!
   De ce nu faci o petitie pentru construirea de școli și grădinițe!!!
   Alții pot ridica clădiri peste noapte dar școli și grădinițe,nu!!!
   De cand a inceput pandemia au trecut luni bune…puteau sa înceapă să construiască școli și locuri unde se pot întâlni copiii ,sa socializare…dupa toata nebunia asta!
   Crezi ca se vor respecta la școală toate regulile de igienă și de distanțare? Cum poti invata si teroriza un copil de clasa 0 si I , sa stea la distanta si sa poarte masca in pauze??? Primul impact cu școală a acestor copii , va fi un dezastru…!!! O sa le fie tot mai greu copiilor sa intre in acest ritm de militărie…!!!
   Trezește-te la realitate doamna sau domnul e !!! Acesta va fi viitorul !!!
   Educa-ți copiii acasa si stai mai mult cu ei !!! Viata devenise un haos total ,un haos mondial, ca si acum de fapt…doar ca s-au mai liniștit spiritele… !!!
   Doriți-vă sănătatea copiilor in primul rând, si faceti petitie pentru o mai bună organizare si construirea de noi școli !!!!

   • Pardon , s-au deschis baruri , cafenele, cluburi , stațiunile și școlile nu ? Cele mai multe infectari de acolo vin . Deci s-a deschis drumul distractiei dar al învățământului nu ? Ar trebui să le fie rușine. Vrem la scoala , e normal , suntem copii învățați cu alți oameni , în mediul socializării, nu a statului in casa. Dau un exemplu , eu sunt din MARTIE ACASA, am încheiat clasa a 8-a anul acesta , și am dat un examen in conditii de stare de urgență, pe langa toate astea eu cred ca 6 luni de stat acasă și de neinvatat NIMIC e de ajuns . Eu sincer vreau la școală .

 1. Cat egoism! Multi profesori sunt batrani, corpul lor putand sa reactioneze urat la covid. Copii cu probleme de sanatate( pe care, poate, nu le cunosc) pot fi si ei afectati. Elevii care se duc si se intorc de la scoala si au covid il pot transmite. Da, o vreme trebuie sa se faca scoala acasa, suntem intr-o situatie exceptionala, intr-o pandemie. Nu e timpul acum pt mofturi de genul asta. Inteleg care e problema ta, dar acum ne luptam cu un virus. Cu totii facem sacrificii. Lucrurile nu o sa fie asa la nesfarsit, ne vom intoarce si la scoala, dar, pt o perioada, trebuie sa ne scolim de acasa. Facem asta pt bunicii nostri, pt cei imunocompromisi si, de fapt, pt toata lumea!

 2. Nu e vorba de mediocrizarea elevilor sau a studentilor.
  E vorba de o incercare de a salva cat mai multe vieti. Apropo, maturitate. Oamenii maturi nu stau in banci si nu asteapta sa li se serveasca totul pe tava: cunostinte, raspunsuri la intrebari, viata sociala. Oamenii maturi au simtul responsabilitatii. Oamenii maturi sunt constienti ca pe langa drepturi mai au si obligatii. Oameni maturi stiu ca universul nu se invarte in jurul lor.

 3. Nimeni nu face acest pucru pentru a te depriva de dreptul si experienta invatatului traditional. Este o masura luata in timpuri extreme care are sens si noima, o masura ce poate salva vieti, ne poate salva de la situatii mult mai neplacute pe care probabil nu suntem capabili sa le gestionam corect. Acest lucru se intampla peste tot in lume si nu e vina celor care iau aceste masuri de precautie. Aceste timpuri ne invata sa fim flexibili si sa ne ridicam poate putin standardele la o tara europeana, ca mereu comentam ca Romania e nedezvoltata. In alte tari, in mod normal se iau si cursuri online si este un mediu de invatare propice si adecvat.

 4. Daca nu le ardea tuturor de atâta socializare până acum era gata treaba cu Coviduț. Învățământul a fost blocat la fel ca toate celelalte,pentru a preveni interacțiunile. Situația ar fi fost temporară daca nu înnebuneau toți cu relaxările și drepturile lor. Na libertate,avem aproape 1000 de cazuri pe zi acum , e mai bine?

  • Auziți băieți si fete, ne pare rau pentru cine nu are viață in afara scolii,dar nu e nimeni de vina :)) elevii NU vor la școală, 5 maxim 10% din elevi vor la școală, adica plictisiții, care nu au stiut sa vada din “evadarea” asta o oportunitate de relaxare, de timp pentru tine. Fiecare poate sa învețe daca isi propune. Se poate vorbi cu profesorii online, iar internetul este plin de informatii pentru cine isi doreste cu adevărat. Se poate învăța si asa, vorba aia, suficient si peste cap, nu e nevoie sa ne sufoce 6-7 ore pe zi la școală plus meditații si ce se mai face extra. Am putut sa ne bucuram de timp pentru noi, sa ne descoperim pasiunile si sa descoprim domenii noi care ne interesează si ne pot ajuta, daca am vrut si nu am stat sa ne plangem de mila ca suntem inchisi in casa evident. Asa ca nu, elevii nu vor la școală, cine vrea sa se descurce poate si de acasa si va beneficia de mult mai mult timp de învatat pentru scoala si o gramada de timp pentru el.

 5. 1. Este mai bine daca nu mergem la scoala pentru a nu lua virusul.
  2. Daca tu vrei sa mergi la scoala, sa funezi in fata liceului si sa va strangeti cate 10….. Felicitari tocmai a mai crescut bugetul Romania. 10 studenți+ 150 de lei alocație pe luna fiecare + coron virus = 10 studenti infectati, probabil morti =Bani in plus la guvern.
  3. Purtați dracu masca