grădină botanică
grădină botanică

În întreaga lume, plantele rare și cele pe cale de dispariție sunt protejate și îngrijite de către oameni ai legii. Grădinile botanice nu reprezintă doar acele locații spre care ne îndreptam în excursiile din clasele primare, ci, între timp, au devenit locuri apreciate de tineri. Ba chiar, au ajuns să fie numite și „romantic places”.

Astăzi o avem alături de noi pe Tania Mocanu, o adolescentă ambițioasă care ne va povesti experiența ei la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

„Cea mai interesantă și frumoasă experiență petrecută într-o grădină botanică a avut loc acum câțiva ani pe 15 iunie, la Grădina Botanică din Cluj Napoca. În mod normal, nu aș reține până și data, dar era ziua mea de naștere.

Grădina ne-a întâmpinat cu mii de specii de plante, care mai de care mai interesante. Boltele cu trandafiri, Grădina Japoneză, plantele carnivore și nuferii de Amazon (care pot susține și un copil, din spusele „ghidului”), ne-au fascinat. Tot acolo, am întâlnit și un trunchi uriaș de arbore secular, care mi se părea gigantic. Dacă sunteți norocoși și mergeți primăvara, aveți ocazia să întâlniți superbele lalele.

Întâmplare drăguță

O întâmplare drăguță a avut loc după ce ne-am întors din Grădina Japoneză. Fiind ziua mea de naștere, m-am hotărât să le dau colegilor care erau cu mine niște bomboane. M-am oprit pentru câteva secunde lângă o bancă pentru a-mi lega șireturile, am lăsat punguța jos și când mi-am întors privirea, un iepuraș drăguț și pufos îmi păzea bomboanele. Nu mă așteptam să întâlnesc și iepuri în grădina botanică.

Tot în incinta grădinii am savurat o înghețată foarte bună și la unul din automatele amplasate aproape de ieșire, am ștanțat diferite modele pe monede de 50 de bani, ca amintire. Am făcut sute de poze și am rămas profund impresionată de frumusețile aflate în Grădina Botanică „Alexandru Borza”.

Acel spirit de a proteja tot ceea ce e frumos

Ziceam de cea mai frumoasă experiență, dar aceasta nu doar că e o experiență frumoasă, ci una care ar trebui să trezească în fiecare dintre noi spiritul de a proteja tot ceea ce e frumos în jurul nostru, deoarece nu doar că menținem planeta vie, ci, mai târziu, ceea ce acum întreținem, ne va oferi șansa de a trăi experiențe nemaipomenite”.

Știați că peste 70.000 de specii de plante sunt folosite în medicină? Numărul se referă atât la plantele folosite în leacuri băbești, cât și în medicamentele din farmacii.


Vrei să afli mai multe despre grădina botanică? Click aici.


Autor: Thomas Adrian Agud