Alexei Navalny
Alexei Navalny

Astăzi vă voi spune povestea lui Alexei Navalny și cum s-a săturat de corupția lui Putin. Vă voi povesti, pe scurt, cum și-a propus să le arate oamenilor adevărul, ce a reușit și câte a sacrificat. Cu toții știm expresia „până în pânzele albe” – și vă voi prezenta imediat de ce e ușor de asociat cu Alexei Navalny.

Înainte de toate, cine este Alexei Navalny?

Alexei Anatolievich Navalny este un politician și activist rus. El a devenit cunoscut în Rusia și în presa internațională drept un critic înverșunat al corupției. Altfel spus, critic al președintelui rus Vladimir Putin și al guvernului său. Alexei a organizat demonstrații care pledează pentru reformă și împotriva corupției politice. El a candidat pentru un birou politic pe baza aceleiași platforme. În 2012, The Wall Street Journal l-a descris ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult” . A absolvit facultatea de drept la Universitatea „Prietenia Popoarelor” din Moscova, în 1998, și a devenit Yale World Fellow în 2010. Dacă vă întrebați ce înseamnă Yale World Fellow, este vorba despre un program care permite indivizilor extraordinari din întreaga lume și din diverse discipline, să își sporească capacitatea de a face lumea un loc mai bun.

Cum a ajuns cunoscut Alexei Navalny?

Navalny a devenit cunoscut prin intermediul blogului său, găzduit de LiveJournal. Mai târziu, a trecut la YouTube – unde are peste 3 milioane de abonați și Twitter – unde are peste 2,1 milioane de urmăritori. El și-a folosit rețelele de socializare pentru a publica videoclipuri și documente despre ce ascund oficialii de stat ruși. Acesta suspecta malpraxis și corupție la unele dintre marile corporații controlate de statul rus.

Ascensiunea sa ca forță în politică rusă a început în 2008. Una dintre tacticile sale în acest sens a fost să devină acționar minoritar în marile companii petroliere, bănci și ministere. Odată ajuns acolo, a început să pună întrebări incomode despre golurile din finanțele statului.

Înaintea alegerilor parlamentare din 2011, la care nu a candidat, el a îndemnat cititorii blogului său să voteze pentru orice partid, cu excepția Rusiei Unite. Într-un interviu acordat în 2011 unui post de radio, el a descris partidul ca fiind un „partid de escroci și hoți”. Acesta a devenit repede un epitet popular. Rusia Unită a câștigat alegerile, dar cu o majoritate mult redusă. Victoria sa a fost pătată de acuzațiile răspândite de fraudare a voturilor, acuzații care au determinat proteste la Moscova și în alte orașe mari. Tot în 2011, Alexei Navalny a creat Fundația Anticorupție.

El a folosit rețelele de socializare pentru a organiza demonstrații politice, dar și pentru a-și promova campaniile pentru funcții. Folosirea rețelelor de socializare pentru a-și transmite viziunea ne dă o idee despre stilul său politic. Adepții săi sunt predominant tineri, iar el folosește un limbaj ascuțit și la obiect pentru a ironiza instituțiile loiale președintelui Putin (care refuză să-i menționeze numele).

Cum a răspuns guvernul lui Putin la mișcările lui Navalny?

Navalny și asociația sa au avut mult de suferit din cauza contestării tiranului rus. O să încerc să vă duc în ordine cronologică pe drumul parcurs de acesta în lupta pentru combaterea corupției din Rusia. Mai precis, să vă prezint consecințele nedrepte ale parcursului său. Dar țin să va anunț că Navalny nu este singurul care a încercat să combată corupția lui Puțin. Și nu este singurul care a avut de suferit.

Alexei Navalny a fost arestat și închis timp de 15 zile după primul protest din 5 decembrie 2011, dar a ieșit să vorbească la cel mai mare meeting de după alegerile din Moscova din 24 decembrie. Aici au participat nu mai puțin de 120 000 de persoane. Putin a câștigat cu ușurință realegerea pentru funcția de președinte. Comitetul de Investigații al Rusiei a lansat investigații penale asupra activităților anterioare ale domnului Navalny. Au pus sub semnul întrebării chiar și prerogativele sale de avocat.

Când a fost închis pentru scurt timp, în iulie 2013, pentru delapidare în orașul Kirov, pedeapsa de 5 ani a fost considerată politică. I s-a permis în mod neașteptat să iasă din închisoare pentru a-și face campanie.

Urmau alegerile pentru primăria Moscovei, la care a ieșit pe locul 2, cu 27% din voturi

Câștigătorul a fost aliatul lui Putin, Serghei Sobyanin. Însă rezultatul lui Navalny a fost considerat un succes dramatic, deoarece el nu a apărut la posturi de televiziune cunoscute sau de stat. Acesta se bazase doar pe internet și din vorbă în vorbă, de la om la om.

Condamnarea lui Navalny din 2013 a fost în cele din urmă anulată de Curtea Supremă a Rusiei în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceasta a fost respinsă în mod echitabil la primul proces. Apoi, într-un nou proces din 2017, el a fost acuzat, pentru a două oară, și a primit o condamnare de 5 ani cu suspendare. El a numit hotărârea ridicolă, spunând că totul a fost o încercare de a-l împiedica să participe la alegerile din 2018.

Au existat și consecințe fizice directe ale interferenței sale în politica rusă. Domnul Navalny a suferit o arsură chimică gravă la ochiul drept în 2017, când a fost atacat cu un colorant verde antiseptic. În 2019, Fundația Anticorupție a fost declarată oficial ,„agent străin”, permițând autorităților să o supună mai multor controale. Puteți găsi un video în care securitatea rusă a intrat cu forța în Fundație chiar aici.

El s-a îmbolnăvit în timp ce era încarcerat în 2019 pentru că a cerut proteste neautorizate. Medicii l-au diagnosticat cu „dermatită de contact”, dar el a spus că nu a avut niciodată reacții alergice acute. Medicul său a sugerat că ar fi putut fi expus la „un agent toxic”. Navalny a spus că a crezut că a fost otrăvit.

Ce se întâmplă cu Alexei Navalny acum?

Alexei Navalny s-a a îmbolnăvit într-un zbor săptămâna trecută. Echipa lui Alexei suspectează că o substanță otrăvitoare i-a fost pusă în ceai, într-o cafenea de la un aeroport din orașul Tomsk, în timp ce se pregătea să zboare spre Moscova. Domnul Navalny este în comă din data de 20 august 2020.

Într-un diagnostic preliminar din 14 august, doctorii au spus că starea sa ar putea fi rezultatul unei „tulburări metabolice”, cauzate de scăderea glicemiei. Doctorii care l-au tratat în Siberia au spus că nu s-a găsit otravă în organism. A existat însă un raport cum că ar fi fost „o substanță mortală” periculoasă nu numai pentru el, ci și pentru toți cei din jurul lui.

Activiștii din Germania au aflat rapid de situația lui Alexei și au vrut să îi sară în ajutor.

Fundația Cinema for Peace din Berlin a organizat o ambulanță aeriană pentru a-l prelua pe Navalny și a-l aduce la Berlin, unde au declarat că spitalul Charite era pregătit să-l trateze. Fundația a fost fondată de activista și cineastul Jaka Bizilj. În 2018, fundația a aranjat tratamentul lui Piotr Verzilov – un activist al grupului de protest rus Pussy Riot – care avea simptome de otrăvire. Aeronava trimisă pentru domnul Navalny avea echipament medical și o echipă specializată în tratarea pacienților în comă la bord.

Ambulanța aeriană pentru Navalny a sosit la Omsk vineri dimineață. Însă spitalul a spus că nu-l va preda pe Alexei. Chiar medicul-șef al spitalului din Siberia care îl tratează pe Alexei Navalny a declarat că pacientul este prea instabil pentru a fi transferat și că vor trebui rezolvate probleme juridice înainte de orice mișcare. Echipa lui Alexei a spus că este fatal ca el să rămână în spital. Susținătorii săi au numit decizia medicilor „o amenințare directă la adresa vieții sale”. 

Soția sa, Yulia Navalnaya, a declarat reporterilor că suspectează că doctorii încearcă să acopere otrăvirea soțului ei. „Credem că procedează așa pentru a se asigura că substanța chimică aflată în corpul lui Alexei se va dizolva”, a spus ea. „Nu putem avea încredere în acest spital”.

Aproape pentru a înlătura suspiciunile, un purtător de cuvânt al lui Putin a declarat joi că Kremlinul va contribui la mutarea lui Navalny în străinătate dacă va fi necesar și îi doresc o „recuperare rapidă”. Vineri, acesta a declarat că este „o decizie pur medicală” de a-l menține în Rusia. Guvernul german a declarat că a luat legătura cu oficialii de la Moscova pentru a găsi o soluție la „urgență umanitară”.

De ce este important Alexei Navalny?

Navalny poate este un nume pe care abia astăzi l-ați întâlnit pentru prima dată. Însă ceea ce reprezintă el este speranță. Nu este singurul, primul și nici ultimul activist care a luptat și sper să continue să lupte pentru libertate, democrație și transparență în societatea rusă și nu numai. Mă voi rezuma la statul rus pentru articolul de azi, însă.

Nu este singurul activist care a încercat să aducă la lumina situații de corupție din Rusia și care a fost pedepsit. Dar dacă vreți să vă interesați mai mult pe această temă, puteți începe prin a căuta numele Mikhail Khodorkovsky și otrăvirea lui Sergei și Yulia Skripal.

Istoria e scrisă în jurul marilor schimbări, indiferent că vorbim de schisme, războaie sau revendicarea de drepturi. Iar oamenii drept Alexei Navalny, activiștii, sunt cei care continuă să își transmită mesajul, indiferent de dificultățile întâmpinate pe drum. Iar lumea noastră are nevoie de multe schimbări. Dacă nu știi de ce, îți pot da câteva exemple aici.

Nu mă pot numi o neapărată susținătoare a lui. Mesajul pe care încerc să vi-l transmit nu are legătură cu ce fel de profil politic își asumă domnul Navalny. Încerc doar să aduc lumina asupra unui om care nu s-a lăsat intimidat. Alexei Navalny a luptat în continuare. Și încerc să îmi joc rolul în a nu lăsa povestea lui să fie neauzită. Exercitarea dreptului la liberă exprimare este posibil să-l fi adus pe patul de moarte, iar eu nu îmi permit să tac în acest sens.

Autoare: Ruxandra Dorobanțu