Sportul
Sportul

„Sportul moderat ar putea ajuta la prevenirea unor forme grave de COVID-19”, spune o ipoteză dintr-o cercetare a unui specialist de la Universitatea A.I. Cuza din Iași.

Nu trebuie să adoptăm un stil de viață sedentar în timpul pandemiei.

Lucrarea scrisă de conferențiarul și medicul Bogdan-Alexandru Hagiu de la Universitatea A.I. Cuza spune că mitocondriile, organite celulare care produc energie, sunt atrase de către virusul SARS-CoV-2. Acest lucru poate duce la forme grave ale bolii, dar practicarea de exerciții fizice regulate le îmbunătățește funcționalitatea.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu renunțăm la sport, oricât de tentant ar fi, și să continuăm să facem exerciții acasă.

Specialistul de la universitatea din Iași a declarat: „Analizând literatura de specialitate, am găsit această noutate – anume că exercițiile fizice practicate cu moderație îmbunătățesc funcționalitatea mitocondriilor, care sunt organite celulare ce au rol de producere de energie. Mitocondriile sunt atacate de virusul COVID-19 și determină forme grave de boală. Este logic că, îmbunătățindu-le funcționalitatea prin exerciții fizice, pot fi prevenite formele grave de boală. Că exercițiile fizice mențin imunitatea deja s-a vorbit, dar și imunitatea depinde de funcționalitatea mitocondriilor. Deci, eu am venit cu această noutate că exercițiile fizice îmbunătățesc funcționalitatea mitocondriilor şi pot preveni formele grave de boală”.

Excesul de sport poate avea efectul opus.

„Excesul este definit pentru fiecare persoană în parte. Spre exemplu,  dacă vârstnicii fac exerciții mai mult de 45 de minute pe ședință și mai mult de trei ședințe pe săptămână, s-ar numi un exces. S-a observat la sportivii de elită, spre exemplu la cicliști, un supra-antrenament care duce la creșterea cortizonului, distrugerea leucocitelor, tulburări de imunitate. De aceea, trebuie evitat supra-antrenamentul, acele exerciții fizice pe perioade îndelungate și de intensitate mare. Lumea trebuie să înțeleagă că nu este nicio victorie dacă pedalezi câteva ore pentru că poate crește riscul de boală”, a declarat medicul Bogdan Alexandru Hagiu.

Rămâne să vedem dacă sportul ușor poate ajuta și la prevenirea agravării bolii pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19.

Aici este un articol despre COVID-19 care s-ar putea să-ți placă.

Autor: Sebastian Condoiu