grădinile botanice

Îți vine să crezi că aceste 5 grădini botanice sunt din România?

"în Dosarul Săptămânii" by

Grădinile botanice reprezintă locuri pline de viață, un univers al feluritelor culori și a parfumurilor romantice, în care sufletul prinde gustul calmului și simplei bucurii. România se bucură și ea de prezența acestor spații, nouă la număr, îndrăgite de copii, adulți și bătrâni laolaltă, iar în cazul în care timpul nu este la fel de darnic cu tine precum ți-ai dori, publicul larg, ce le-a vizitat, a ajutat la conturarea unui top al unora dintre cele mai frumoase dintre ele.

1. Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj

Aceasta este subordonată celebrei Universități „Babeș-Bolyai”- care a fost înființată în anul 1920, cu ajutorul profesorului Alexandru Borza. Circa 10.000 de categorii de plante sunt crescute pe o suprafață de 14 hectare de teren, suprafață împărțită în cinci compartimente distincte, unul dintre cele mai importante dintre ele fiind compartimentul sistematic, în care se regăsesc lalele, zambile, brândușe și mai mult de 300 de varietăți de trandafiri, urmat de cel fitogeografic, în care este prezentă renumita lor gradină japoneză, amenajată în stilul „gyo-no-niwa”, dar și flora din regiunile geografice ale României, precum Oltenia, Muntenia și Banat.

Punctul culminant al acestei destinații este grădina romană, străjuită de o statuie a frumoasei zeiței Ceres, statuie păzită de două sicrie romane originale descoperite undeva în vechiul oraș Napoca.

2. Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București

A fost înființată în anul 1860, fondată de către naturalistul Dimitrie Brândză. Pe suprafața ei de 18 hectare sunt adăpostite nu mai mult de 10.000 de plante, ferite de neajunsuri în sere, cea mai veche dintre ele datând din anul 1891, construită sub îndrumarea arhitectului belgian Luis Fuchs, suferind daune în timpul celor două Războaie Mondiale, datorate grelelor bombardamente și a lipsei combustibilului destinat încălzirii lor. Celelalte sere au fost adăugate după anul 1976, pentru expunerea mai multor plante exotice. Această grădină se remarcă prin colecția numeroaselor specii de orhidee.

3. Gradina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

Gradina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

Pe locul trei se află cea mai veche grădină botanică din spațiul românesc. Aceasta a fost fondată în anul 1856 de către naturalistul Anastasie Fătu. Întinzându-se pe o suprafață de 100 de hectare, adăpostește peste 750 de specii de trandafiri din teritoriul țării noastre, dar și 500 de specii de crizanteme.

Un lucru unic care poate fi întâlnit aici este secția specială pentru persoanele care prezintă deficiențe de vedere, unde plantele sunt prevăzute cu informații redactate în alfabetul Braille.

4. Grădina Botanică din localitatea Jibou

Grădina Botanică din localitatea Jibou
Grădina Botanică din localitatea Jibou

Pe locul patru întâlnim una dintre cele mai frumoase, dar și cele mai importante atracții din Sălaj. Datând din anul 1968, fondată de către profesorul Vasile Fati, grădina se întinde de-a lungul a 24 de hectare, adăpostind plante exotice, o gradină japoneză și o mini grădină zoologică.

5. Grădina Botanică „Răsvan Angheluța” din Galați

Grădina Botanică „Răsvan Angheluța” din Galați

Pe ultimul loc, locul cinci, este situată cea mai tânără dintre grădinile noastre botanice, apărută în anul 1990. Se extinde pe o suprafață de 18 hectare, una dintre cele mai importante colecții ale sale fiind cea de trandafiri, care cuprinde nu mai puțin de 300 de specii.

Dacă vrei să afli care sunt motivele pentru care merită să vizitezi o grădină botanică, click aici!

Autor: Irina Bianca

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi