Joe Biden
Joe Biden

Joe Biden a fost nominalizat oficial de către Partidul Democrat pentru cursa spre președinția Statelor Unite ale Americii. Pentru a câștiga această cursă trebuie să obțină voturile americanilor la alegerile din noiembrie. Acesta spune că dacă îl va învinge pe adversarul său republican, Donald Trump, va repara toate stricăciunile administrației actuale.

Joe Biden declară că se va concentra, în primul rând, de problemele naționale.

Viziunea democratului asupra politicii externe pare să nu se fi îndepărtat de multilateralismul și implicarea activă pe scena internațională prezente în era lui Obama. Această viziune este în antiteză cu politica de izolare promovată de actualul președinte, Donald Trump.

Democratul dorește să refacă alianțele internaționale pe care Trump le-a deteriorat.

Fostul vicepreședinte declară că statul Chinez trebuie tras la răspundere pentru practicile comerciale neloiale și pentru modul în care acționează. Deșii actualul președinte are aceeași părere, Joe Biden sugerează mai degrabă formarea unei coaliții internaționale cu alte țări democratice, față de tarifele unilaterale aplicate de Trump.

În domeniul problemei climatice, Joe Biden consideră că este una foarte gravă și dorește reintrarea SUA în acordul de la Paris. Trump a retras țara din acest acord în urmă cu câțiva ani. Democratul dorește ca țara să ajungă la emisii de carbon până în 2050, țel pe care și-l doresc alte 60 de națiuni.

În contextul pandemiei, acesta promite să scoată țara din criză.

Își propune să furnizeze împrumuturi pentru afacerile mici și să crească ajutoarele directe către familii. Printre propunerile lui Joe Biden, se numără  mărirea asigurărilor sociale cu 200 de dolari, anulând reducerile făcute de actualul președinte. O altă propunere este mărirea salariului minim la 15 dolari pe oră, măsură tot mai populară printre tinerii americani, dovadă că politica democrată se mișcă spre stânga spectrului politic. De asemenea, vrea investiții de 2.000 de miliarde de dolari în energia verde.

Dacă dorești să știi cine este vicepreședintele lui Joe Biden, click aici.

Autor: Sebastian Condoiu