furtul de arbori
furtul de arbori

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede pedepse mai aspre pentru furtul de arbori. Potrivit modificărilor aduse Codului Silvic, furtul de arbori va cădea sub incidență penală, indiferent de prejudiciu. Autovehiculele cu care sunt transportați arborii vor putea fi confiscate.

Legea a fost votată în unanimitate de Camera Deputaților miercuri. Acum două luni, acesta a fost votată și de Senat, tot cu unanimitate de voturi.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut declarații pe Facebook:

„Astăzi, am câștigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. În urmă cu foarte puțin timp, Parlamentul a aprobat proiectul de lege de modificare a Codului Silvic. În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgență această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuții cu aceștia. Mă bucur că mesajul nostru a avut rezonanță și că parlamentarii au înțeles că protejarea pădurilor este o prioritate dincolo de interese și calcule politice”.

Iată modificările din Codul Silvic:

  •  furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;
  •  camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate;
  •  tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale;
  •  avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;
  •  lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
  •  sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;
  •  evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
  •  accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;
  •  accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

De asemenea, noul SUMAL (un sistem informatic cu date esențiale din domeniul silvic, precum ce se taie din păduri) se află în ultimă fază de implementare. Ministrul Mediului spune că noul SUMAL se află acum în etapa de „achiziție a sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere”, potrivit Europa Liberă.


Autor: Robert Grigore Manea