sat preistoric
sat preistoric

Plaiurile mioritice nu încetează să ne uimească! Arheologii comunică descoperirea unor urme ale unui sat preistoric vechi de 6500 de ani.

În județul Neamț, localitatea Topolița, au fost găsite, după spusele arheologului coordonator Vasile Diaconu, modelări din lut realizate de oameni.

Agerpres a primit o declarație din partea arheologului:

„Deși se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafață de aproximativ 16 metri pătrați, această locuință a avut un mod interesant de construcție, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar, la un moment dat, a fost abandonată și incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca și în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simț artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii”.

În urma unor analize, specialiștii au aflat că, acum 3 ani, în 2017, o echipă germană a descoperit urme ale unor case.

Vasile Diaconu și-a luat cu el o trupă de tineri învățăcei, pasionați de știință, care își vor petrece vara pe un șantier arheologic.