producția de biciclete
producția de biciclete

„Românii sunt dispuşi să plătească, în medie, aproximativ 650 lei pentru o bicicletă de copii şi 1.100 lei pentru o bicicletă de adulţi, în timp ce, în Germania, locuitorii sunt dispuşi să plătească de cinci-şase ori mai mult pentru un produs similar, datorită unei puteri de cumpărare mai mare, dar şi a pistelor moderne, arată o analiză de profil”, scrie Agerpres.ro

Conform Oficiului European de Statistică (Eurostat), Uniunea Europeană a produs anul trecut 11,4 milioane de biciclete, o creştere de 5%,  faţă de 2018, şi un avans de 10%, faţă de 2014.

Cei mai mari producători de biciclete în 2019 au fost: Portugalia (2,7 milioane de biciclete), Italia (2,1 milioane), Germania (1,5 milioane), Polonia (0,9 milioane) şi Olanda (0,7 milioane). Aceste cinci ţări sunt responsabile pentru aproximativ 70% din producţia totală de bicicletă a UE în 2019. Urmează Franţa (0,55 milioane de biciclete), Bulgaria şi România (ambele cu 0,52 milioane de biciclete).

După ce am analizat comenzile de biciclete de copii şi de adulţi din ultimii ani de pe magazinul online pe care îl deţin, am observat că, în România, se cheltuieşte, în medie, pentru o bicicletă de copii, în jur de 650 de lei (preţ cu TVA inclus), iar pentru o bicicletă pentru adulţi 1.100 lei. Aceste valori ne poziţionează pe antepenultimul loc din Europa; prin comparaţie, un neamţ cheltuieşte de 5-6 ori mai mult pentru biciclete. Bicicleta este cea mai ieftină modalitate de transport, pentru care nu plătim taxe, nu există costuri de parcare, nu avem nevoie de permis pentru a o conduce, iar taxele de service sunt foarte reduse. Mersul cu bicicletă este cea mai sănătoasă, relaxantă şi accesibilă metodă de deplasare. Bicicleta este foarte simplă de manevrat, este rapidă, silenţioasă, economă şi, nu în ultimul rând, este un mijloc de transport eco. Autorităţile ar putea ajuta la creşterea gradului de sănătate în rândul populaţiei prin investiţiile în piste pentru biciclete. Vânzările de biciclete ar creşte foarte mult, însă, din păcate ,din cauza infrastructurii precare, sunt descurajate persoanele care ar fi dornice să adopte acest stil de viaţă sănătos”, declară Iulian Ghisoiu, managerul magazinului online www.bekid.ro.