Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății

Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății printr-un proiect de ordin de ministru.

Anul școlar 2020-2021 va începe pe 1 septembrie, iar elevii vor merge la școală din 14 septembrie.

Totodată, în document sunt prezentate câteva măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Purtarea măștii va fi obligatorie pe toată perioada în care se află în unitatea de învățămant atât elevii, cât și întregul personal.

„Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ:

– Igienă riguroasă a mâinilor;

– Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;

– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;

– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;

– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;

– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;

– Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;

– Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;

– Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice;”, conform documentului.

În anexa publicată de Ministerul Sănătății, împreună cu Grupul de lucru interministerial pentru începerea școlii, mai sunt prezente și scenariile:

Au fost alese 3 scenarii, în funcție de evoluția bolii la noi în țară.

„Scenariul 1”, cel verde, în care toți preșcolarii și elevii se vor întoarce la școală. Acestia vor trebui să respecte normele de protecție descrise în anexă.

„Scenariul 2”, cel galben, în care doar preșcolarii, elevii din învățământul primar și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a se vor întoarce la școală. Elevii din celelate clase de gimnaziu și liceu vor face orele prin rotație de 1-2 săptămâni.

„Scenariul 3”, cel roșu, constă în participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Cum vor fi alese scenariile?

Inspectoratele județene vor propune spre aprobare scenariul pentru fiecare unitate de învățământ. Se vor lua în considerare situația epidemiologică din 7 septembrie și resursele fiecărei unități școlare.

Criteriul în baza căruia unitățile vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate. Aceasta constă în numărul de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile, raportat la 1000 de locuitori.

Dacă rata incidenței este sub 1/1000 de locuitori se vor lua în considerare scenariile 1 și 2. Însă, dacă rata va fi între 1-3/1000 de locuitori, se va aplica scenariul 2 pentru toate unitațile de învățământ din localitate. La o rată a incidenței cumulate peste 3/1000 de locuitori se poate decide închiderea temporară a unităților de învățământ, adică scenariul 3.

În cazul în care la nivelul unei școli se vor confirma unul sau mai multe cazuri de COVID-19, se va lua decizia de suspendare a cursurilor școlare. Clasa sau întreaga școală vor putea fi închise pentru 14 zile, iar cursurile se vor face online.

În acest moment, proiectul depus de Ministerul Sănătății se află în dezbatere publică.

 


Sursă Foto: Edupedu.ro