Parlament
Parlament

În Parlament a fost respinsă astăzi, 19 august, Ordonanța de Urgență a Guvernului în care alocațiile copiilor ar fi fost mărite de la 1 august cu 20%.

Legea inițială, prin care alocațiile ar fi fost dublate, ar intra în vigoare doar dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președinte.

Grupul de deputați PNL a votat  „împotrivă, USR s-a abținut de la vot, iar PSD a votat  „pentru”!

Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi „pentru”, 63  „împotrivă”, iar 29 de deputați s-au abținut, potrivit digi24.

Legea de respingere a Ordonanței de Urgență, după ce a trecut de cele două camere ale Parlamentului, va fi promulgată de președinte. Această lege poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament, dar până în acel moment, Ordonanța de Urgență este implementată, iar alocațiile vor fi mărite cu doar 20%.

Subiectul alocațiilor pentru copii a fost foarte discutat de parlamentari!

„Ați făcut un joc ieftin prin care președintele a promulgat legea, dar guvernul nu o aplică. Nu copiii sunt vinovați pentru modul haotic în care Guvernul Orban a condus țara în ultimele 9 luni de zile. Până la urmă, mă întreb pentru ce aveți bani? În timp ce împrumutați miliarde și miliarde de lei, spuneți că nu sunt bani pentru nimic”, a declarat liderul de grup al PSD, Alfred Simonis.

„Doar PNL a mărit alocațiile. PSD când e în opoziție mărește absolut orice. Românii înțeleg foarte bine acest joc politic”, a precizat liderul PNL, Florin Roman.

USR, însă, susține că politicienii folosesc electoral subiectul dublării alocațiilor.

„Pentru că se apropie alegerile, mulți politicieni se folosesc de copii pentru a obține voturi mai multe”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.

UDMR a votat împotriva ordonanței de urgență, susținând dublarea alocațiilor.

„Această dublare a alocațiilor este cuprinsă în lege și promulgată de președinte. Datoria parlamentului este legiferarea, datoria guvernului este să aplice legile și să nu modifice ceea ce prevede legea. UDMR cere respectarea legilor și dublarea alocațiilor pentru copii”, a adăugat deputatul UDMR, Eva Csep.

În timpul dezbaterilor, PNL a solicitat ca legea să fie retrimisă la comisie, însă această propunere a fost respinsă.

Potrivit Ordonanței , din data de 1 august, alocațiile au fost majorate cu 20%.

Copiii care au vârsta între 2 şi 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă prezintă dizabilităţi, primesc 369 de lei.

Sunt prevăzute alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, în 2021 şi 2022.