IELTS
IELTS
Impusă de împrejurări să dau acest examen și luându-l cu un overall de 7.5 fără meditații sau prea mult sprijin, îți fac cunoștință cu IELTS survival kit. Disclaimer: asta este strict strategia mea, însă sunt convinsă că îți va ridica punctajul semnificativ.
  • Ia în considerare criteriile pentru writing

Incontestabil legat de acest examen este că writing-ul ridică cele mai multe bătăi de cap, fie că ești un mic învățăcel sau un vorbitor nativ. Ești pus în fața unor criterii stricte, în funcție de care te mulezi: trebuie să le înveți și să le aplici. Degeaba consideri tu că engleza ta este flawless, dacă nu faci ce ți se cere și vorbești din auzite.
  • Fă-ți prieteni sau cumpără câțiva

To reiterate: writing-ul este buba. Spre deosebire de alte probe unde poți face simulări online, aici tu poți să scrii, dar cine știe ce naiba faci acolo? Ai deosebită nevoie de cineva care să-ți verifice textele, cineva familiarizat cu criteriile. Fie apelezi la prieteni și îi răsplătești cu o bere, fie cauți ceva meditator. Nu te mint: singur este greu, aproape imposibil.
  • Planul de atac nu trebuie uitat!

Știi ce probe ai, unde ai probleme, cât trebuie să exersezi. Fă- ți un mic plan de învățare pentru a-ți organiza timpul rămas într- un mod cât mai eficient. De exemplu, eu practicam 3 probe zilnic, 2 fiind fixate-writing, speaking-, iar a treia era o zi listening, o zi reading. Bineînțeles, asta avea la bază îmbunătățirea punctelor mele slabe și menținerea cât de cât în formă a atuurilor.
  • Uită-te la filme în engleză cu subtitrare în… Engleză

Totuși, nu te limita la ele! Începe cu ele cât să te deprinzi de regulile limbii ăstea, fluiditatea limbii și să fii sigur că reții câteva cuvinte. Când crezi că este momentul potrivit, nu ezita să te joci de-a nativul.
Bagă canale de youtube, precum: TEDx Talks, TED-ed, It’s okay to be smart, Eroldstory, stand-up comedy- Chris D’elia, John Mulaney sau pe cine ai tu chef să urmărești.
  • Folosește expresiile și structurile regăsite în reading-uri în writing-uri

Asta este de la sine înțeles, însă e un adevărat game changer. Aplic-o și nu vei regreta.
  • Uită-te la tutoriale

E2IELTS, Asyia și tot ce mai găsești. Pune-i pe post de background music și învață vocabularul obligatoriu: verbele, adverbele și collocations fac diferența. De la a gradual increase la therefore, încearcă să le reții și să le folosești corect. Ești evaluat și în funcție de precizia vocabularului.
Sper că acest mic ghid ți-a fost util și să ne auzim cu o bandă cât mai mare. Cheers!
Dacă vrei să citești mai multe articole scrise de acest autor, click aici!