măști la şcoală
măști la şcoală

Elevii nu vor trebui să poarte măști la şcoală în Austria!

Elevii din Austria vor începe școala pe 7 septembrie cu prezența la clasă şi nu vor purta măști, dar cu încăperi bine aerisite şi cu efectuarea multor teste, a informat luni ministrul învăţământului, Heinz Fassmann.

Scopul acestei modalități de reluare a școlii este acela de a menţine şcolile deschise în cea mai deplină normalitate.

Oficialul consideră ca fiind absurdă cererea sindicatelor profesorale de a impune măşti la cursuri, deoarece „este greu de imaginat cum poate fi trezit entuziasmul” pentru o materie, când elevii trebuie să stea două ore la rând cu nasul şi gurile acoperite.

Va fi impusă, însă, această măsură la intrare şi pe culoarele şcolilor atunci când autorităţile sanitare vor anunța creşterea riscului într-o anumită zonă, conform unui sistem de tip semafor cu grad de alertă în patru culori:

Măştile vor fi necesare când alerta va fi galbenă şi portocalie (gradul doi şi trei pe scară), însă în cazul culorii roşii şcoala va fi închisă, iar cursurile vor fi susținute în mediul online.

Ministerul a sugerat ventilaţia în sălile de clasă la fiecare 20 de minute, timp de minimum 5 minute.

A fost introdusă şi o politică de informare a elevilor şi de restricţionare a grupurilor pentru a evita contactul excesiv între copii. De asemenea, părinţilor li se recomandă să nu trimită copiii la şcoală dacă prezintă simptome similare infecţiei COVID-19, iar pentru detectarea cazurilor asimptomatice vor fi realizate teste la scară mare.

În colaborare cu centrele de învățământ din ţară se prevede testarea a cca. 15.000 de elevi şi 1.200 de profesori la trei săptămâni, pentru aceasta se va recurge la o nouă procedură în care, pentru a lua o mostră, persoana respectivă trebuie să facă gargară timp de 20 de secunde.