grădină botanică
grădină botanică

În zilele noastre, o grădină botanică reprezintă un spațiu ideal pentru petrecerea timpului liber, un loc izolat de zgomotul și poluarea marilor orașe. Fie că vrei să faci o plimbare ca să te recreezi, fie că îți dorești să te reconectezi cu natura sau să înveți mai multe despre mediul înconjurător, vizitarea unei grădini botanice este activitatea perfectă pentru tine.

În continuare, o să îți prezint trei motive pentru care merită să vizitezi un spațiu verde de acest gen.

1. O oază de liniște și aer curat

Cu toții avem nevoie, din când în când, de o mică pauză de la cotidian pentru a ne reîncărca bateriile. Cu toate că cei mai mulți tineri aleg să facă asta ieșind în oraș la o terasă sau într-un club, consider că, de multe ori, acest gen de activități te pot obosi și mai tare decât înainte.

Creierul tău are nevoie de oxigen, de un moment de respiro, departe de agitația orașului, iar grădina botanică exact asta îți oferă – o plimbare la umbra copacilor și prin mireasma florilor.

2. Înveți lucruri noi, poate chiar fără să îți dai seama

Dacă ora de botanică din școală ți s-a părut plictisitoare, probabil că s-a datorat, în bună parte, lipsei de material vizual și olfactiv, dar și unei liste de curiozități de tipul ,,știați că…?”.

Deoarece, crede-mă, botanica este mult mai interesantă când vezi o plantă carnivoră, precum Nepenthes, în acțiune sau când vezi o orhidee ca Stanhopea Tigrina, o plantă care crește invers. Ca să nu mai vorbim de varietatea de flori și de grădinile colorate care ar face-o geloasă până și pe bunica.

3. Puterea verdelui

Este dovedit științific faptul că petrecerea timpului în jurul plantelor îți îmbunătățește productivitatea și abilitatea de a te concentra, contribuie la creșterea ratei de recuperare și reduce stresul.

Cum?

Ei bine, reduce activitatea cerebrală în cortexul prefrontal. Aceasta este partea creierului folosită pentru funcția executivă – luarea deciziilor, alegerea dintre o acțiune și alta sau determinarea rezultatului unei acțiuni.

De asemenea, timpul petrecut în mediul înconjurător scade activitatea nervoasă simpatică, care, la rândul său, declanșează anumite efecte fiziologice, inclusiv devierea fluxului de sânge de la organele de digestie și piele către plămâni și inimă, precum și creșterea ritmului cardiac pentru a îmbunătăți fluxul de oxigen către mușchi.

În plus, s-a constatat că timpul verde crește activitatea nervoasă parasimpatică, ceea ce promovează o stare fizică mai odihnitoare.

Așadar, data viitoare când te vei lupta să te decizi cum anume să îți petreci timpul liber, alege să vizitezi o grădină botanică!

Autor: Medeea Marinescu