plante carnivore
plante carnivore
Plantele carnivore (plantele insectivore) sunt specii de plante care obțin majoritatea substanțelor nutritive prin prinderea și consumarea unor animale sau protozoare. Aceste tipuri de plante sunt adaptate să trăiască în zone cu solul subțire și sărac în substanțe nutritive, cum ar fi azotul (mlaștini acide și aflorimente de rocă).
Primul care a descris aceste specii este Charles Darwin, prin tratatul „Insectivorous Plants” (1875). În prezent se cunosc peste 630 de specii de plante carnivore și peste 300 de specii de plante protocarnivore (plante ce prezintă doar unele caracteristici ale plantelor carnivore).

Unele dintre cele mai cunoscute specii de plante carnivore sunt:

Roua cerului (Drosera rotundifolia) este o plantă carnivoră perenă răspândită în Europa, Asia și America de Nord. Frunzele ei sunt circulare, roșiatice, dispuse în rozetă. Acestea produc secreții lipicioase ce strălucesc la soare și seamănă cu picăturile de rouă ce conțin o cantitate mare de glucide, atrăgând insectele care ulterior sunt prinse de tentaculele de pe marginea petalelor și acoperite de seva ce ajută la dizolvarea lor. În urma lor rămâne numai chitina.

plante carnivore

Foaie grasă (Pinguicula agnata) este o plantă carnivoră originară din America Centrală și America de Sud, preferând zonele tropicale și subtropicale. De asemenea o plantă perenă, trăiește 3-4 ani în sere reci și doar câteva luni în condiții de interior. Pentru a prinde prada își folosește frunzele ce au pe suprafață un clei, atrăgând și imobilizând insectele. În momentul în care aceastea au fost prise, frunza se rulează și digeră prada, apoi se deschide din nou.

plante carnivore

Planta ulcior, Cupa maimuței sau Nepenthes este originară din Asia de Sud-Est și Madagascar, preferând aerul fierbinte și umezeala junglei sau vânturile reci de pe vârfurile munților. În zonele de origine, se dezvoltă pe soluri sărace, fără substanțe nutritive. Frunzele plantei și-au dezvoltat capcane de prindere a insectelor, acestea fiind atrase de culorile vii ale ulcioarelor, dar și de nectarul emis de glanda nectariferă, o substanță ademenitoare. Pereții capacanei secretă enzime care ajută la descompunerea rapidă a insectei de unde își extrage substanțele nutritive de care are nevoie.

plante carnivore

Capcana Zeiţei Venus sau Dionaea muscipula este cea mai cunoscută plantă carnivoră. Aceasta își prinde prada cu ajutorul frunzelor care sunt formate din doi lobi ce au pe partea terminală țepi. Declanșarea capcanei se realizează cu ajutorul celor trei peri senzitivi de pe fiecare lob al frunzei atunci când există un stimul consecutiv al acestor perișori în interval de 20 de secunde. Astfel evită consumul excesiv de energie pentru prinderea unei prăzi cu o cantitate insuficientă de substanțe nutritive.

plante carnivore

Toate aceste plante insectivore, dar și alte specii, se pot vedea la grădinile botanice din țară, precum Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași ori Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității București.

Surse imagini:
Autor: Maria Nestian