pilula contaceptivă
pilula contaceptivă

Pilula contraceptivă împlinește anul acesta 60 de ani și este cea mai utilizată metodă de control a sarcinii. Această formă de control are o eficiență de 99% în prevenirea sarcinii.

Medicii americani Abraham Stone și Gregory Pincus au testat în anul 1956 metoda, sub formă de pilule, pe sute de femei din Brooklin, Massachusetts, Puerto Rico și Haiti. Patru ani mai târziu, pilulele au primit numele „Endovid” și au fost aprobate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA, cu o eficiență de 100%.

Această nouă pilulă le-a oferit femeilor puterea de a opri sarcinile nedorite și de a decide când vor să își extindă familia.

60 de ani mai târziu, pe piață se găsesc o sumedenie de alte metode. Pastilele rămân cele mai folosite de femei, în timp ce bărbații preferă prezervativele și chiar și anumite pastile.

Chiar dacă ai la dispoziție toate aceste măsuri contraceptive, experții recomandă să ceri sfatul unui medic înaite de a cumpăra. Anumite produse de pe piață pot avea efecte secundare și contraindicații. Pilula nu este idicată pentru persoanele care au tensiunea ridicată, fumează peste 15 țigări pe zi sau au peste 35 de ani. Cele mai frecvente efecte secundare, de care nu ar trebui să te îngrijorezi sunt: durerea de cap, amețeala și greața.

Putem folosi şi pilule contraceptive. Unii bărbaţi nu folosesc, nu sunt de acord a folosi pilule contraceptive, deoarece le poate scădea libidoul şi, uneori, partenerele nu au încredere dacă bărbaţii au folosit sau nu această metodă de contracepţie. Ultimele studii arată că din 12.000 de paciente gravide, 7.000 au decis să întrerupă sarcina pentru că educaţia sexuală şi contraceptivă la noi în ţară nu este suficient promovată” spune Dr. Mihaela Roşoga, medic specialist obstetrică-ginecologie, conform Mediafax.ro.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre educația sexuală, citește aici.

Autor: Denisa Văduva