Generația Vot
Generația Vot

Chiar tu poți aduce o schimbare în comunitatea ta. Nu știi cum? Implică-te! Și cum altfel să te implici mai bine, dacă nu prin vot? Liceenii și studenții români s-au gândit că pot promova alegerile locale din data de 27 septembrie 2020.

Am luat legătura cu doi tineri implicați în nenumărate proiecte. Aceștia sunt Cristi Drăgan și Tushar Advani, inițiatorii proiectului Generația Vot.

Cristi și Tushar
Cristi și Tushar

Cine sunt ei?

Cristi are 22 de ani și studiază la Minerva Schools în Statele Unite ale Americii. Acesta este co-fondator al târgului de cursuri și voluntariat pentru liceeni, Opportunity Weekend și al proiectului When It’s Over.

El este genul de persoană care, imediat ce vede o problemă, se gândește la cum poate aduce un plus de valoare. Este un om de acțiune și iubește să se implice în proiecte pentru tineri și comunitatea sa.

Tushar are 20 de ani și a terminat recent Facultatea de Economia Turismului Intern și Internațional de la Universitatea Româno-Americană. Este de 5 ani în România, având origini în Mumbai, India.

Face parte din echipa principală a târgului Opportunity Weekend și este co-fondator When It’s Over. Este un tânăr implicat și iubește să ajute oamenii din jurul său, implicându-se în diverse proiecte.

Î: Cum a pornit inițiativa denumită Generația VOT?

R: Într-o zi am avut noi doi curiozitatea să vedem cam care e situația cu prezența la vot când vine vorba de generația noastră. Auziserăm de la știri oricum că procentele nu țin cu noi, însă nu am realizat cât de gravă este problema. Atunci am decis să facem ceva și cum noi ne pricepem să construim comunități, am creat Generația VOT, o gașcă unde mersul la urne este ceva cool.

Î: Cum vezi politica din România?

R: Politica din România o vedem ca ceva ce trebuie îmbunătățit. În general, vedem la cei din jurul nostru, care nu ies la vot, prima scuză că nu au cu cine vota. Deci, în partea asta, nu doar că lumea trebuie să aibă o educație civică mai bună, dar și persoanele care ajung să candideze să fie mai rafinate.

Î: Ce calități ai vrea să aibă candidatul la alegerile locale care să te reprezinte pe tine?

R: Aș vrea să fi demonstrat în trecut că poate fi un bun manager și că apreciază onestitatea și transparența. De multe ori deciziile se iau pe ascuns, în spatele ușilor închise, așa că vreau ca viitorii primari să joace cu cărțile pe masă când vine vorba de banul public și bunăstarea comunității mele.

Î: Ce schimbare crezi că faci cu votul tău?

R: Noi credem în faptul că fiecare vot contează, iar un vot în minus de la mine înseamnă că votul altcuiva o să aibă mai multă valoare. Am ajuns în situația de față, cel mai mult din cauza lipsei oamenilor la secțiile de votare.

Și vrem ca în următoarea perioadă până la alegeri, prin proiectul nostru să arătam într-un mod mai bun și simplu generației noastre de ce contează votul și cum să ia informații corecte despre tot ce ține de alegeri.

Î: Care este motivul pentru care crezi că tinerii nu merg la vot?

R: Spre deosebire de părinții noștri, noi nu înțelegem încă ce privilegiu este să ai măcar dreptul să votezi. Totodată, tinerii vor să fie cool, iar politica este mereu prezentată ca un subiect plictisitor „pentru adulți”.

Î: Care crezi că sunt materiile pe care ar trebui să le aibă sistemul de învățământ românesc cu privire la politică?

R: Deja avem Educație Civică la școală. Cred că materia de acolo ar trebui cumva presărată în orele de istorie de mai târziu (ca sa înțelegem de ce votul este fundamental în democrație), dar cred și că o oră de Educație Civică în clasa a XI-a ar fi minunată, fiindcă atunci majoritatea liceenilor împlinesc 18 ani.

Î: Tu ai fost informat în școală de drepturile din țara ta și din Uniunea Europeană sau nu?

R: Din păcate, în liceu nu am mai primit nici un fel de informație despre drepturile mele în România și despre Uniunea Europeană, în afară de orele de istorie, unde, în mare parte, am învățat numai despre lucrurile prin care am trecut noi ca țară, monarhia și comunismul.

Tind să cred că ar fi bine ca educația civică să fie inclusă și în liceu, nu doar în generală când încă nu știm să procesăm chiar așa de bine informațiile de genul acesta.

Î: Ce proiecte sau demersuri aveți în plan pe viitor?

R: În prezent, încercăm fel și fel de mici campanii, de la postări amuzante, la citate sau chiar la lansarea de stickere pentru telefon sau GIF-uri. Generația VOT trebuie să facă mersul la urne cool, așa că toate demersurile noastre trebuie aliniate cu această misiune.

Î: Ce vrei să le transmiți tinerilor pentru a ieși la vot la următoarele alegeri?

R: Noi putem să aducem multe schimbări, oricât ne-ar spune lumea că suntem mici. Trebuie să începem de undeva. Alegerile locale sunt o super oportunitate pentru a face ca vocile noastre să fie auzite și să facem ceva pentru comunitatea noastră locală.

Implică-te și ia parte la demersurile viitoare a acestui proiect aici. Informează-te despre alegerile locale și fă-ți vocea auzită! Votul tău poate aduce schimbarea! Mergi pe 27 septembrie și votează!