Mutilare, omor și lagăre moderne
Mutilare, omor și lagăre moderne

Mutilare, omor și lagăre moderne. Titlul acesta dur este pe cât se poate de adevărat. Toți am aflat despre catastrofele precum explozia din Beirut și situații nedrepte precum omorul lui George Floyd. Dacă simțiți că vreți să aflați mai multe, puteți găsi detalii aici. În orice caz, nu vreau să le minimizez importanța. Vreau doar să va aduc la cunoștință că din păcate nu sunt singurele probleme din anul 2020. Nu, nu vă spun asta ca să vă deprim sau ca să vă speriați. Vă spun pentru că informarea este primul pas către înțelegere și schimbare. 

Vreau să vă prezint câteva dintre aceste situații: 

1. Omorul femeilor din Mexic pentru sunt… femei. 

Există un termen în limba engleză pentru ceea ce se întâmplă acum în Mexic: „femicide”, respectiv uciderea persoanelor de sex feminin, în general de către persoane de sex masculin, strict în baza genului. Pe scurt, una dintre cele mai violente forme ale discriminării de gen. Iar dacă întrebați de ce zic doar una dintre, este pentru subpunctul următor s-ar putea vi se pară mai atroce decât moartea. 

Mexic este pe radarul încălcării drepturilor omului (din motive precum abuz militar și sistemul nedrept de justiție penală, pentru a enumera câteva). Printre altele, se află aici și pentru uciderea și violența împotriva femeilor. 

La scurt timp după începutul pandemiei, când a fost dat ordinul de carantinare, problema violenței domestice a început se agraveze exponențial. Conform unui raport al guvernului lor, în luna martie au fost făcute 26.171 de apeluri pe subiectul violenței împotriva femeilor. Doar în primele 4 luni ale anului 2020, 987 de fete și femei au fost omorâte în Mexic. Dintre toate acestea însă numai 308 au fost categorizate de autorități dreptfemicid’’. 

Problema adevărată apare atunci când ne uităm la președintele mexican. 

Andrés Manuel López Obrador a declarat, conform CNN, este normal apară tensiuni în familiile care sunt izolate împreună pe termen lung. Mai mult decât atât, acesta argumentează 90% din apeluri sunt false. 

Însă o avocată a drepturilor femeii pe nume Maria Salguero aduce în vedere faptul problema cu apelurile este nu sunt luate în serios. Sau dispeceratul le încheie înainte de a lua toate informațiile pentru a le clasifica drept incomplete. Astfel, problema abuzurilor este perpetuată de un sistem care închide ochii în fața adevărului în mod intenționat. Mai mult de atât, Salguero adaugă în multe cazuri nu victima este cea care sună pentru ajutor, ci vecinii din cauza zgomotului, iar când poliția ajunge la fața locului, victimelor le este frică mărturisească de față cu agresorul. 

Printre cele mai atroce cazuri se numără moartea lui Ingrid Escamilla, în vârstă de 25 de ani, care a fost găsită fără piele și cu o parte din organe lipsindu-i; și uciderea lui Fátima, în vârstă de șapte ani. Aceasta a fost găsita în interiorul unei pungi de plastic, abuzată sexual și bătută. 

2. Mutilarea genitală a femeilor 

Da, ați citit bine, și acum ați aflat și de ce am folosit expresia „printre cele mai atroce forme de discriminare de gen”. 

Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), mutilarea genitală a femeilor (MGF) se referă la „toate procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine sau alte leziuni ale organelor genitale feminine, din motive non-medicale”. 

MGF este o procedura deosebit de comună în aproximativ 30 de țări predominant musulmane. La nivel mondial, aproximativ 22% din femeile și fetele musulmane au îndurat MGF. Potrivit raportului Starea Populației din 2020 al Națiunilor Unite, 200 de milioane de femei și fete din zilele noastre au suferit o formă de mutilare genitală. 4,1 milioane de persoane riscă fie supuse mutilării în 2020. Acest lucru nu lasă doar cicatrici fizice în momentul în care se întâmplă. Provoacă traume emoționale care durează o viață întreagă. 

Din punct de vedere cultural și religios, nu există nici o referire directă la MGF în Coran (cartea sacră), iar Muhammad (fondatorul Islamului) nu a instituit-o. Cu toate acestea, el a vorbit favorabil despre mutilarea genitală, dar „cu moderație”. Dacă întrebați ce înseamnă asta, presupune echivalentul circumciziei bărbaților pentru femei. Dar pentru Muhammad a vorbit despre ea, aceasta a ajuns în Legile Sharia. 

Printre cele mai traumatizante proceduri se află clitoridectomia, respectiv înlăturarea clitorisului. Unul dintre „motive” este cel de a face fetele mai docile și viitoare soții mai bune. Căsătoria copiiilor, călcarea sânilor, testarea virginității și prejudecată extremă împotriva fiicelor, în favoarea fiilor, au fost, de asemenea, identificate ca practici dăunătoare, ce se întâmplă în întreaga lume. Ele sunt prezente majoritar în culturile musulmane.

3. Încălcarea principiilor democratice în Belarus 

Domnul Lukashenko, care a fost adesea numitultimul dictator al Europei”, a fost ales pentru prima dată în 1994 , iar fiecare alegere de atunci (el ieșind victorios din toate) a fost contestată. În 2006 chiar s-a lăudat public și-a redus cota de vot – de la 93,5% la 86% – deoarece numărul inițialpărea prea mare”. 

Anul acesta, mulți din opoziție au fost arestați sau exilați. Printre aceștia se numără Sergei, un blogger care părea fie cel mai relevant competitor. După încarcerarea acestuia, soția sa i-a luat locul. Astfel, Svetlana G. Tikhanovskaya a devenit principalul rival electoral al domnului Lukashenko. 

Protestatari ai conducerii curente s-au strâns în numere mai mari decât se întâmplase în ultimele decenii și au susținut-o pe Svetlana, motiv pentru care victoria lui Lukashenko a atras după sine frustrare. 

Se presupune alegerile au fost câștigate cu 80% din voturi. 

În ultimii ani, observatori electorali internaționali au declarat alegerile în Belarus nu au fost nici libere, nici corecte, dar li s-a permis le monitorizeze. Li s-a interzis însă facă acest lucru în duminica alegerilor din Belarus. 

Timp de trei nopți, începând din noaptea alegerilor, poliția a oprit agresiv demonstrațiile pașnice cu gaze lacrimogene, grenade paralizante, gloanțe de cauciuc și bastoane. 

Accesul la internet și serviciul de telefonie mobilă au fost în mare parte închise. O mare parte din centrul Minskului a fost izolată, iar poliția a declarat a reținut mii de manifestanți. Mulți protestatari au fost răniți, împreună cu zeci de ofițeri de poliție, și cel puțin un protestatar a murit atunci când un dispozitiv exploziv s-a detonat în mâna lui, potrivit oficialilor. 

Doamna Tikhanovskaya a părăsit țara marți, apărând în mesaje video criptice care păreau a fi filmate sub presiune. Doi dintre asociații săi au declarat autoritățile din Belarus au făcut presiuni asupra ei plece în Lituania. Dacă vreți țineți pasul cu ce se mai întâmplă, va invit aflați chiar aici. 

Condamnarea internațională a fost rapidă și amplă 

Alegerile au fost respinse de o mare parte a lumii, inclusiv de Statele Unite. Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a declarat luni că Statele Unite sunt „profund îngrijorate de desfășurarea” alegerilor de duminică. Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, a declarat că numărul arestărilor indică o „încălcare clară a standardelor internaționale privind drepturile omului”.  

„Oamenii au dreptul vorbească și să-și exprime dezacordul. Chiar mai mult în contextul alegerilor, când libertățile democratice ar trebui fie susținute, nu suprimate”, a afirmat ea.  

Dar Rusia și China au aprobat rezultatele. Iar acum am ajuns la China, trecem la ultimul subpunct din mică mea lista despre ce se mai întâmplă în lume despre care ar trebui știm: 

4. Lagărele de reformare din China 

În Xinjiang, China, există tabere de reeducare, numite oficial „Centre de Educație și Formare Profesională de către Partidul Comunist chinez” (CPC) și guvernul Republicii Populare Chineze (RPC). Acestea sunt tabere de internare operate de guvernul Regiunii Autonome Xinjiang Uygur și de comitetul său. Human Rights Watch a susținut acestea sunt folosite pentru îndoctrinarea uigurilor și altor musulmani încă din 2017, ca parte a unuirăzboi al poporului împotriva terorii”. 

Taberele au fost înființate sub conducerea secretarului general al CPC, Xi Jinping. Ele sunt conduse de secretarul comitetului CPC, Chen Quanguo. Aceste tabere sunt operate în afara sistemului juridic. Mulți uiguri au fost internați fără un proces legitim și nu fuseseră percepute acuzații împotriva lor.  

În 2018, s-a estimat autoritățile chineze au reținut aproape un milion de uiguri și alți musulmani, precum și câțiva cetățeni străini în aceste tabere secrete de internare. Secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru afacerile de securitate indo-pacifice, Randall Schriver, a declarat aproape trei milioane de cetățeni” au fost închiși în centre de detenție. Acesta le-a descris ca fiindlagăre de concentrare”. 

Două evenimente tulburătoare recente ar putea să vă ofere o imagine mai clară pentru amploarea și oroarea atrocităților comise împotriva uigurilor. Unul este un raport al autorităților care documentează sterilizarea sistematică a femeilor uigure. Cel de-al doilea ar fi confiscarea de către SUA și Protecția Frontierelor a 13 tone de produse realizate din păr uman, despre care se suspectă că ar fi fost scoase cu forța din uigurii închiși în lagăre de concentrare. Ambele evenimente evocă paralele cu atrocitățile comise la Auschwitz. 

 Lista mea de azi se încheie aici, dar atrocitățile din prezent nu. 

 Acum știți puțin mai multe despre ce se întâmplă în lume în afara a ceea ce este acoperit de posturile de știri în mod constant. Vreau va rog totuși un lucru. Nu descurajați în față atrocităților lumii. Indiferent acestea afectează în mod direct sau indirect. Sau dacă sunteți insensibili, deloc. Nu le lăsăți „fie așa cum sunt”. 

Ce încerc să va transmit mai departe de informație este că sunt probleme în lume care ar trebui să ne preocupe pentru că acestea încalcă drepturile omului. Aceste probleme, lăsate nerezolvate sau în punctul orb al ochiului public, amenință viață modernă, așa cum o știm (sau poate o idealizăm) după sute de ani de progres. Nu cred că există vreun om pe lume ce își dorește să se teamă pentru viața sau integritatea sa. Iar ca asta să nu se (mai) întâmple, cred că minimul necesar este să nu ignorăm problemele din jurul nostru. 

Unele dintre aceste probleme necesită acțiune locală (cum este să ne preocupăm de propria amprentă de carbon și reducerea ei). Altele necesită să fim solidari prin gândire globală și acțiune așa cum putem. Indiferent că este semnarea unei petiții, informarea constantă, protestatul sau doar împărtășirea a ceea ce știți, nu lăsăți timpul și istoria să se miște fără voi. Nu stați în loc.