Arabia Saudită
Arabia Saudită

Duminică, autoritățile din Arabia Saudită au informat populația în legătură cu un demers care are rolul de a consolida rolul femeilor în această țară. Comunicatul emis de conducerea celor două moschee sfinte din Mecca şi Medina menţionează numirea a zece femei care vor fi desemnate în funcţii de conducere în două din cele mai importante locuri sfinte ale Islamului, informează AFP.

Acest demers este un eveniment rar în Regatul Saudit. Accesul femeilor la piața locurilor de muncă a fost permis doar în 2016. Până atunci, au fost ținute departe de piața muncii. Pe lângă asta, acum femeile saudite pot obține un pașaport sau permis de conducere fără permisiunea unei rude de sex masculin.

Conform sursei citate, recrutarea urmărește „consolidarea puterii de acțiune a femeilor saudite extrem de capabile și calificate”.

Consolidarea drepturilor femeilor face parte din planul prințului moștenitor Mohammed bin Salman, numit „Viziune 2030” care urmărește diversificarea economiei regatului și dependenței sale de petrol.

În prezent, în această ţară conservatoare din Golful Persic, există femei care conduc bănci, companii, sunt polițiste de frontieră, polițiste sau chiar chelnerițe, conform Digi24.