Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, diva anilor ’50, a fost una dintre cele mai mediatizate femei. Actrița a avut o viață scurtă, dar extrem de tumultuoasă și o moarte rapidă, neașteptată și suspectă.

La doar 36 de ani, în noaptea dintre 4 și 5 august, Marilyn Monroe și-a dat ultima suflare. Dacă a fost vorba de suicid, de o crimă sau doar neatenția doctorilor? Nu știm, dar teoriile vi le voi expune la final. Până atunci, haideți să urmărim o parte din povestea Normei Jeane.

Norma Jeane, alter ego al lui Marilyn Monroe?

Înainte de a ajunge la viața petrecută în lux a divei, haideți să privim înainte de Hollywood. Marilyn Monroe (Norma Jeane Baker) s-a născut pe data de 1 iunie 1926. Tatăl a părăsit-o în copilărie, iar mama suferea de o boală mintală. Problemele financiare au obligat-o pe mama actriței să o lase în grija statului la doar două săptămâni de viață. Ulterior, copila a fost adoptată de cuplul format din Ida și Wayne Bolender. Cei doi se chinuiau să aibă un copil, iar adopția devenise ultima soluție. Astfel, Norma a locuit în primii șapte ani de viață în vila familiei Bolender din Hawthorne, California. În tot acest timp, mama ei a încercat să revină în viața fiicei și să preia custodia. La scurt timp de la mutarea Normei în casa lui Gladys (mama ei), aceasta a suferit o criză și a fost internată într-un spital de boli mintale.

Actrița susține că apoi au urmat extrem de multe familii adoptive, dar cu toții cunoaștem faptul că aceasta avea tendința de a exagera anumite întâmplări în timpul relatării. La vârsta de 16 ani, Marilyn Monroe a fost obligată să se căsătorească. Astfel, în 1942, viața sentimentală a actriței începea alături de tânărul James Dougherty. Soțul actriței a fost nevoit să se înroleze în armată, odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Începuturile carierei

În această perioadă, Norma Jeane lucreză într-o fabrică de piese de avioane. Potențialul său pentru o carieră în modeling este văzut de fotograful David Conover, care fotografia eforturile femeilor pentru susținerea economiei pe timp de război. Astfel, Norma ajunge să colaboreze cu agenția de modeling The Blue Book. Devenind una dintre cele mai importante figuri ale agenției, este remarcată de studiourile de film 20th Century Fox. I-a fost sugerată schimbarea numelui din Norma Jeane în Marilyn. Numele de familie Monroe era numele de fată al mamei sale. Astfel, Norma Jeane Baker, bruneta scundă și cu forme pronunțate, devine Unica Blondă de la Hollywood.

Primele șase luni în cariera sa ca actriță au fost un eșec. A avut doar două roluri secundare, iar filmele nu au avut deloc încasări. Astfel, Marilyn Monroe este concediată și se întoarce la modeling. În 1948, actrița apare într-o nouă producție, „Ladies of the Chorus”. Din păcate, acest musical este un eșec, iar Marilyn ajunge să fie iar concediată.

Mai târziu, ea face cunoștință cu unul dintre cei mai importanți agenți de la Hollywood, Johny Hyde. Acesta i-a obținut un nou contract cu Fox și câștigarea a două roluri secundare în „All about Eve” și „The Asphalt Jungle”. Spectatorii au remarcat-o și s-a bucurat de un real succes și multă apreciere din partea admiratorilor.

Primul rol principal al lui Marilyn Monroe a fost în filmul „Don’t Bother To Knock” (1952). Aceasta a jucat rolul unei babysitter cu probleme, care atacă copila de care se presupune că trebuia să aibă grijă. În ciuda criticilor primite, Monroe a declarat că a fost unul din rolurile ei preferate.

Apogeul carierei

În anul 1953, cariera lui Monroe a cunoscut un real succes după filmul „Niagara”. Rolul era al unei femei dezechilibrate cu moravuri ușoare, ce plănuiește asasinarea soțului. Criticii au afirmat că actrița ar fi fost perfectă pentru un rol principal într-un film regizat de Alfred Hitchcock.

Încep să iasă la lumină poze nud cu actrița, realizate de fotograful Tom Kelley. Acestea sunt cumpărate de revista Playboy. Deși studiourile Fox au fost îngrijorate de această dezvăluire, Marilyn a admis public faptul că ea este modelul. Într-un interviu, actrița a fost întrebată ce îmbrăcăminte purta la ședință. Aceasta a răspuns simplu: „Radioul”. Când a fost întrebată ce pijamale poartă, Marilyn Monroe a răspuns nonșalant: „Chanel No.5”. Aceste două răspunsuri au rămas în istorie și au făcut-o pe actriță să devină și mai celebră.

Alte apariții ale actriței sunt: ”Gentlemen prefer blondes”, „Diamonds Are a Girl’s Best Friend”, „How to Marry a Millionaire”, „River of No Return”, „There’s No Business Like Show Business”, „The Seven Year Itch”, „Bus Stop”, „The Prince and the Snowgirl”, „Some Like It Hot”, „Let’s Make Love”, „The Misfits”.

Înainte de reluarea filmărilor pentru „Something’s Got to Give”, în data de 5 august 1962, actrița este găsită moartă, iar decesul reprezintă în continuare un mister. Mulți spun că ar fi fost vorba de o sinucidere, alții de un complot, iar unii doar de neatenția doctorilor. Ce o fi fost, doar ea știe.

Marilyn Monroe rămâne una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood, o femeie unică, un sex-simbol al întregii lumi.