Voluntariat
Voluntariat

Cum pot tinerii schimbe ceva prin voluntariat? 

Voluntariatul este o idee tot mai răspândită în societate. Pentru unii, este activitatea pe care o fac după școală din obișnuință, iar pentru alții, este pasiunea vieții lor, dăruindu-și tot timpul acesteia. Până la urmă, de ce este voluntariatul atât de important? 

Cunoști o grămadă de oameni faini.

Un avantaj foarte evident este acela vei cunoaște o groază de oameni și îți vei face tot atâția prieteni. Mai importat, vei cunoaște persoane care au aceleași interese, aceeași viziune ca tine și își doresc devină mai buni în ceea ce fac. Dacă ți-a fost vreodată greu să-ți faci prieteni, voluntariatul este soluția ta. Plus , dacă ești timid, o începi devii mai sociabil. 

O fii cu un pas înainte în carieră.

Faptul ești voluntar te poate ajuta în moduri neașteptate. Gândește-te vrei te faci jurnalist. În clasa a 10-a ai început faci voluntariat la o revistă locală. La finalul facultății o ai 5 ani de experiență în domeniu, 5 ani în fața colegilor tăi. Cine crezi o fie avantajat la interviu? Plus voluntariatul mai denotă și ești un om cu inițiativă, lucru foarte apreciat de angajatori. 

Devii mai încrezător în propriile puteri.

Când devii voluntar, începi ieși din zona de confort, începi observi lucrurile nu sunt mereu așa ușoare. Primești responsabilități și termeni limită, începi vezi cum e viața de adult. Unde mai pui multe organizații încurajează tinerii aibă inițiativă și se autodepășească? 

Începi vezi lumea cu alți ochi. 

Când trăiești izolat în cercul tău de cunoștințe și nu ai prea multă interacțiune cu exteriorul, este destul de ușor să crezi că toată lumea trăiește la fel ca tine. Dar nu-i deloc așa. Există o mulțime de oameni săraci, necăjiți, cu care soarta nu a fost așa de binevoitoare. Există o sumă de nedreptăți care se petrec în fiecare zi. Ca voluntar, ai ocazia să vezi latura aceasta a lumii, depinde în ce domeniu ești voluntar. Începi să devii responsabil, să te gândești mai mult la cei din jurul tău. Realizezi și cât de norocos ești că ai un acoperiș deasupra capului. 

Devii parte a soluției. 

Dacă ești unul dintre cei care se plâng că țara nu merge bine, oprește-te! Tu ce faci pentru ca țara să o ia pe calea cea bună? Nu putem să ne plângem că lucrurile sunt nasoale și să ne așteptăm ca situația să se schimbe de la sine. Singurul mod eficient prin care putem produce schimbarea este prin noi, să ne asumăm că lucrurile nu sunt chiar bune și să începem să lucrăm la asta. Așa că alege-ți un domeniu care te preocupă, suflecă-ți mânecile și pornește la treabă. Poate că rezultatele nu vor fi atât de evidente și poate că, vei avea impresia că te lupți cu morile de vânt, însă mai mult ca sigur contribuția ta contează enorm. 

Fii tu schimbarea pe care o vezi în lume! 

Vrei să afli mai multe despre voluntariat? Dă click aici!
Autor: Sebastian Condoiu