cititul nu te face mai destept

Da, ok, lectura e o abilitate super importantă pentru a învăța (chiar necesară aș spune), dar nu e și suficientă. Așadar, astăzi am să-ți arăt, dragă cititorule, de ce cititul NU te face mai deștept, pentru că, de curând, m-am tot lovit de idioțeniile care continuă să se propage despre acest subiect. Totuși, n-am să-ți arăt înainte să te chinui cu un citat din mine.

Dacă n-ai creier, degeaba citești,
Că neînțelegând, mai rău te tâmpești.

Cititul nu te face mai deștept

1. „Citind, devenim mai empatici și mai sociabili”.

Cred că e cea mai inedită și creativă inepție pe care am auzit-o recent despre acest subiect. Îmi și imaginez un om timid, liniștit și în banca lui, căruia i se activează tupeul de meltean după vreo 3 rânduri de Camus și brusc se duce la o tipă random pe stradă s-o bage-n seamă. De parcă cititul substituie cumva o experiență interumană prin care omul a învățat să fie empatic și sociabil. Nu, men, asta se învață fiind pur și simplu atent la reacțiile celorlalți oameni și, eventual, căutând mai în profunzime, nu neapărat în cărți, ci și în materiale video… Pân’ la urmă, orice-i bun.

Chiar dacă cititul nu te face mai deștept, dacă mai vine o carantină, poate te-ajută acest top 5.

Serios, am rămas surprins la modu’ că oamenii ăștia, excesiv de militanți pentru citit, chiar reușesc să mai aibă câte o idee nouă după ani și ani de reciclare a aceleiași cohorte de sofisme.

2. „Cititul te face mai mai deștept. Există studii.”

Da frate, există „studii” și pentru ipoteza Pământului plat. Dacă doar citești ca să bifezi cărți citite, e egal cu zero. Sunt atâția analfebeți funcționali, care înțeleg ce vor (sau nimic). Sunt atâția oameni care știu din dex ce îs sofismele, dar tot le folosesc în „argumentări”. Pentru cine nu știe, un analfabet funcțional e cel care știe a citi, dar degeaba știe literele că nu le înțelege sensul (mai profund). Mai știi de oamenii ăia care credeau că Fifty Shades of Grey e carte de dragoste, când ea e despre abuz domestic? Cumva ironic este că o parte din aceiași oameni au ajuns spitalizați din cauză că au încercat unele lucruri din carte. Aș spune că prostia doare, dar unii sunt prea proști să simtă. Cititul nu te face mai deștept decât dacă o faci activ.

Da, ok, sunt de acord că există opinii, când e vorba de înțelegerea unui subiect, dar ele sunt diferite de păreri (vezi „a părea”) prin temeiul logic. Aș putea să stau să vorbesc despre epistemologie și cele 3 condiții ale cunoașterii. Anume că acele cunoștiințe trebuie să fie: adevărate, întemeiate și crezute de către cunoscătorul lor. Dar nu ăsta mi-e scopul aici, te-ndemn să le cauți și tu!

3. „Cititul îți îmbogățește vocabularul.”

Da, ok, asta dacă nu te doare ignoranța prea tare să cauți cuvântul. Nu de alta, da’ e destulă gloata de inși care folosesc cuvinte doar pentru că sună frumos și fără să le știe sensurile sau oamenii care folosesc englezisme crezând că au același sens ca-n română: assume (a presupune) cu a asuma (a lua un angajament). Sau veșnicul experiență (ai făcut ceva timp îndelung și probabil te pricepi) versus expertiză (adică proces de cercetare cu caracter tehnic. Nicidecum expertise care înseamnă experiență în engleză.). La fel ca la aia cu „Cititul te face mai deștept.”, trebuie efort și din partea ta, că n-o să-ți pice un dex în cap, deschis la cuvântul cel nou care mai e și încercuit, ca la proști, ca să-l găsești tu. Am să mă opresc, totuși, la a demonta doar 3 sofisme de genu’.