Tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt în creștere
Tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt în creștere

Tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt în creștere de la începutul săptămânii. Miercuri a avut loc o mică „ciocnire” între o navă militară grecească și una turcească. Evenimentul a avut loc în estul Mării Mediterane și, aparent, a fost un accident.

Conflictul dintre cele 2 puteri escaladează.

Tensiunile dintre Turcia și Grecia sunt în creștere după ce, săptămâna aceasta, Turcia a trimis o navă de cercetări seismice acompaniată de nave militare, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată și, de altfel, bogată în resurse de gaz.

Potrivit surselor grecești, flota turcească se afla la aproximativ 50 de mile marine (cca. 92 de km) la sud de insula Kastellorizo, ceea ce înseamnă că se aflau pe platoul grecesc, încălcând grav frontierele maritime.

Marina militară grecească are și ea o prezență puternică în perimetru pentru a „supraveghea” activitățile Turciei, potrivit unei surse a Ministerului Apărării.

În ultimii ani au fost descoperite unele zăcăminte de gaze în estul Mării Mediterane, fapt care a dus la creșterea tensiunilor dintre cele două state.

Deși ambele țări sunt membre NATO și, teoretic cel puțin, sunt aliate, tensiunile dintre acestea sunt destul de obișnuite. Disputele au variat de la lipsa unui consens în privința granițelor la cazul insulei Cipru. În 1996 cele două s-au aflat în pragul războiului pentru niște insule nelocuite din Marea Egee.