lucruri interesante despre albine
lucruri interesante despre albine

Albina este una dintre cele mai fascinante insecte, foarte apreciată de-a lungul secolelor datorită abilității ei de a produce miere, singurul îndulcitor până la descoperirea zahărului. În continuare, o să vedem 5 lucruri interesante despre albine:

1. Mierea expiră?

Mierea de albine este principalul motiv pentru care ne plac albinele. Ce? Nu-mi spune că îți plac țânțarii. Unul dintre motivele pentru care mierea de albină este atât de apreciată este acela că nu are termen de expirare. Orice ți-ar spune unii oameni, mierea zaharisită nu este stricată. Cercetătorii au descoperit miere veche de mii de ani, de pe vremea egiptenilor, care încă este comestibilă.

2. Cum se produce mierea?

Albinele colectează nectarul din flori, pe care îl extrag cu trompa. Apoi, nectarul este depozitat într-un „al doilea stomac”, care mai este numit și „sacul cu miere”, până ajung acasă, adică în stup. Cât timp este în sacul cu miere, diferite vitamine îi sunt adăugate nectarului. Odată adus în stup, alte albine evaporă orice impuritate existentă în nectar și îl depun în niște „celule” pentru depozitare. Albinele elimină apa din nectar prin bătăile aripilor, până când umiditatea ajunge suficient de mică. În cele din urmă, fagurii sunt sigilați cu dopuri de ceară, iar în câteva zile, nectarul se transformă în miere.

3. Okay, dar cât de harnice sunt?

O albină reușește să zboare pe o rază de 2-3 kilometri în jurul stupului său, ajungând să parcurgă de-a lungul vieții în jur de 800 de kilometri. Însă, chiar această perseverență le aduce moartea, principala cauză de deces fiind epuizarea. Și că tot vorbeam, o albină trăiește cam 30 de zile.

4. Harnice, harnice, dar cine e șeful?

Acestea trăiesc într-o colonie care variază de la 20.000 la 60.000 de albine și o singură matcă (sau regină). Matca este esențială pentru stup. Atunci când reginele ies din ouă, se găsesc una pe alta și se vânează până când rămâne o singură regină. Cea care a supraviețuit preia rolul de lider și își controlează roiul prin feromoni.

5.  Totuși, de ce bâzâie?

Albinele ajung la incredibila performanță de a bate din aripi de 200 de ori pe secundă. Da, ai citit bine. De la această rapiditate vine și acel bâzâit enervant. Prin istețimea lor, albinele își folosesc aripile în diverse scopuri, cum ar fi pentru a ventila aerul din stup. În zilele călduroase și uscate, ele reușesc să creeze o temperatură acceptabilă.

Autor: Sebastian Condoiu