lupta psihică

Lupta psihică cu COVID-19

"în Psihologie & Relații" by

Ei bine, vremurile sunt de așa natură, încât nu mai putem vorbi de o relaxare completă ori de viața de dinainte de acest virus, însă trebuie să privim prezentul așa cum este, iar cel mai important este să îl acceptăm! Pe lângă amenințarea acestui virus, efectele sale sunt și ele devastatoare. Nu doar cei care trăiesc fizic experiența COVID-19 rămân cu urmări, ci și cei care trăiesc prezentul. De remarcat este lupta psihică dusă de oameni în această perioadă.

Numărul depresiilor a crescut, iar asta din cauza pierderii slujbei sau a grijii de mâine.

E drept, posibilitatea infectării cu acest virus crește ritmicitatea acestor gânduri pentru fiecare om în parte. Recunosc, și eu am fost probat de aceste gânduri, însă nu putem trăi cu frica. Frica este o boală care, dacă nu are rădăcini veridice într-o boală existent-reală, poate cauza una imaginară, cu risc de a o transforma într-una reală. Citeam zilele trecute o carte în acest sens. De altfel, cartea nu impune subiecte despre frică, ci tratează diferite păreri despre fericire. Nu știu cum am dat de această carte, dar e una care, în această perioadă, îmi colonizează gândirea pe drumul drept. Se numește „Studii și eseuri, păreri despre fericire”. E o carte veche, dar cu multe informații ce țin de cultura generală.

Așa am ajuns la subiectul pe care vi-l prezint și îl dezbat.

Trebuie să recunosc că acest subiect îmi macină gândirea de câteva zile. Îmi construisem idei asemănătoare cu cele propuse în carte și sunt fericit că opinia mea e una comună cu a unor personalități precum Descartes.

În carte se descrie foarte clar cum o persoană poate fi influențată foarte ușor, iar în același timp, starea sa de spirit să accelereze spre una posomorâtă. Pur și simplu, o haină nu ni se potrivește și începem să ne irităm. Este foarte ușor să oscilăm, mai cu seamă, să devenim posomorâți. Pascal era înspăimântat de mulțimea stelelor, iar fiorul datorat de acestea era, de fapt, cauzat de o răceală. Spinoza ne îndeamnă să căutăm bucurii voite precum: muzica, dansul, pictura, prin care să ne putem desprinde de mediul obișnuit-cotidian.

Lupta psihică şi oboseala îşi pun amprenta asupra noastră. Iată aici 5 seriale de văzut pe timp de carantină pentru a te relaxa!

Frica este o frământare permanentă a minții.

De altfel, această grijă permanentă a trupului, oglindită în frică, produce tulburarea tuturor funcțiilor vitale. Toate gândurile răscolesc adânc și produc schimbări la nivelul ritmului cardiac și al organismului. Surâsul este acțiunea sistemului motor care este liber-conștientă și voită, înlăturând tot ceea ce este preocupat de griji.

Fiți responsabili, conștienți de realitatea virusului, dar nu comprimați vitalitatea, nu sufocați viața!


Autor: Darius Ghiță

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi