Perseidele, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori, sunt vizibile pe cerul României

Ploaia de meteori Perseide va fi vizibilă pe cerul României în noaptea de 12 spre 13 august. Perseidele marchează în fiecare an luna august, fiind cel mai celebru curent de meteori.

Panta ascendentă, respectiv descendentă a maximului fenomenului va putea fi văzută în nopțile de 10/11 august și 12/13 august.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Pentru a te bucura din plin de acest fenomen, se recomandă o zonă cu cer curat, fără poluare luminoasă, departe de oraș. Din fericire, fenomenul este vizibil fără niciun instrument astronomic; ochiul liber adaptat la lumina scăzută a nopții este perfect pentru asta.

În acest an, roiul Perseidelor a început în 17 iulie și poate fi vizibil până în 25 august. Însă, pe cerul României se vor putea vedea doar în nopțile de marți și miercuri.

„Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.”, afirmă astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”.

„Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz vă invităm să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).”, au mai adăugat astronomii.

Autor: Văduva Denisa

Văduva Denisa
Văduva Denisa
„Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare