lucruri pe care le-am învățat
lucruri pe care le-am învățat

Lucruri pe care le-am învățat până la 22 de ani. Vârsta de 20 de ani aduce cu ea multe schimbări. Începem să ne transformăm în adulții ce vom deveni în anii următori. Începem să gândim în perspectivă, să avem încredere în propriile puteri și să luăm decizii importante despre viața și viitorul nostru. Într-o săptămână împlinesc 22 de ani.

M-am gândit că o să îmi fie foarte ușor să scriu care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înveți până la 20 de ani.

Dar, când am început să îmi pun gândurile în cuvinte, am realizat că ar fi o greșeală să zic cuiva ce trebuie să știe până la un moment dat din viața lui.
Fiecare are propriile experiențe și idei și o perspectivă diferită asupra vieții. Asta ne face să trăim într-un mod unic, învățând mereu din propria experiență ceva nou, chiar dacă avem 20, 30 sau chiar 50 de ani.
Oare câți dintre noi pot să își imagineze, la vârsta tânărului adult, cum o să fie viața lor peste cinci ani? Și oare câtora dintre ei chiar li se va întâmpla așa? Și cel mai important: oare câți o să fie fericiți că ceea ce și-au dorit atunci s-a adeverit?
Consider că abia acum conștientizăm cine suntem cu adevărat și ne conturăm caracterul. Așa că cel mai bine ar fi să nu ne punem bariere sau să ne frustrăm că nu avem experiențe asemănătoare cu ale altora și să nu ne oprim când o să dăm cu capul de obstacole pe care nu o să ne simțim pregătiți să le depășim.

Uite câteva lucruri pe care le-am învățat eu până la 20 de ani.

Iar dacă tu nu te-ai lovit de experiențe din care să poți învăța, ori crezi că perspectiva ta e alta, e perfect normal.

Am învățat  greșesc și accept o fac. Toate deciziile pe care le-am luat, fie s-au dovedit ulterior a fi bune sau rele, au fost făcute în speranța ceea ce e mai bun se va întâmpla. Poate, mai târziu, am observat mi-ar fi fost mai bine/mai ușor dacă fi ales altceva, însă cum aveam știu asta dacă nu o trăiam pe propria piele? Și ce rost ar avea auto-pedepsesc pentru ceva ce nu mai pot schimba? 

Am învățat am curaj și nu las limitată de cei din jur sau de mine. 

De multe ori mi s-a spus „nu o să poți“ sau o să fie foarte greu și o să renunți“ când am spus cuiva planurile mele. Uneori îmi spuneam și eu asta. Dar dorința mea de a reuși a fost mai mare decât orice frică sau barieră pe care aș fi putut-o pune eu ori altcineva, așa că am continuat și, de cele mai multe ori, chiar am reușit să obțin ceea ce am vrut. 

Vrei să afli mai multe despre curaj? Click aici!

Am învățat să mă ascult pe mine.

În ultima perioadă, social media a început să glorifice burn out-ul, însă nu suprasolicitarea va duce la succes, ci echilibrarea dintre pauze și muncă. Cel mai bine e sa îți asculți corpul și să îl înțelegi, iar când are nevoie de pauze, să i le oferi.
Care consideri că sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat până la vârsta ta, din experiențele pe care le-ai trăit?

Autor: Maria Nestian