proteste la Minsk
proteste la Minsk

Proteste la Minsk! În urma obținerii unei victorii clare în alegeri a președintelui în exercițiu, Aleksandr Lukașenko, au avut loc numeroase confruntări între poliție și protestatari, în capitala Belarusului.

Nefiind de acord cu rezultatele alegerilor prezidențiale, mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus pentru a protesta, iar autoritățile au fost nevoite să intervină.

Protestul s-a lăsat cu nenumărate victime, unul dintre protestatari pierzându-și viața. Totodată, poliția belarusă a declarat că bărbatul care a murit nu a fost agresat de forțele de ordine. Potrivit Agenției France-Presse și a cotidianului Le Figaro, „Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv spre agenţii forţelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână”.

Pentru a îngreuna comunicarea dintre protestatari, autoritățile din Minsk au decis să oprească internetul și, potrivit ultimelor informații, zeci de persoane au fost reținute.

Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză și actuala rivală a lui Lukașenko în alegerile prezindențiale, de negăsit! Nici măcar apropiații nu știu unde este!

„Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din staff-ul ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, a afirmat Linas Linkevičius, ministrul de externe din Lituania, într-o postare pe Twitter.

Grupurile civile declară că ar fi cel puțin un om decedat, dar autoritățile neagă acest fapt și estimează că au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști. Poliția a folosit gaze, tunuri cu apă și gloanțe de cauciuc.

Lukașenko susține că protestele sunt organizate cu sprijinul Cehiei, Poloniei și Rusiei.

Acțiunile de reprimare din Belarus, condamnate vehement de Uniunea Europeană!

Opoziția din Belarus neagă faptul că voturile au fost fraudate în favoarea lui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere încă din 1994. Comisia Electorală a anunțat că, în urma scrutinului prezidențial desfășurat duminică, Lukașenko a obținut 80,23% dintre voturi, iar rivala sa politică, 9,9%.

 


Autor: Alexandru Nicoleta