Evoluție sau involuție

Evoluție sau involuție în rândul tineretului zilelor noastre?

"în Dosarul Săptămânii" by

Adolescența sau perioada aia a vieții plină de crize de identitate, hormoni, tunsori și preocupări care mai de care mai variate. De la scrisul poemelor sub clar de lună, până la cluburi și bere la PET în spatele școlii, fiecare adolescent, intrând în rândul tineretului, are sau a avut nevoia de a experimenta pe propria piele toate plăcerile oferite de viață.

Adolescenții iubesc să trăiască, sau, iubesc să trăiască cât le mai permite timpul. Știi tu, nu e tocmai confortabil să mergi la muncă, de la 7:00 la 17:00, cu creasta de punker, după o petrecere care te-a făcut să te trezești în alt oraș, fără pantaloni și cu un buletin fals. Asta nu însemnă că oamenii trecuți de adolescență nu se mai distrează. O fac, dar într-o manieră mai responsabilă.

Probabil și tu ai auzit măcar o dată în începutul unei discuții cu ai tai ,,Pe vremea mea…” . Deja simțeai cum vrei să părăsești locuința, țara, continentul poate chiar și sistemul solar pentru că știai ce va urma. Dacă nu v-ați ascultat niciodată părinții, ei bine, astăzi vreau să compar adolescența noastră cu perioada lor de glorie și să vedem cum eram fiecare dintre noi, dacă ceva s-a schimbat, dacă adolescenții au evoluat sau dăm cu totul înapoi.

Stil vestimentar

Nu îți poți exprima mai bine nebunia din interior decât prin intermediul frezei tale rebele și a hainelor în culori stridente, cu diferite modele, trupe rock, citate motivaționale sau tricouri oferite de partide pe perioada campaniilor electorale.

Astăzi mă îmbrac cum îmi doresc, mai simplu sau plin de lanțuri, atâta timp cât outfit-ul meu se potrivește cu starea mea de spirit, sunt împăcat cu ceea ce port. Avem libertatea de a alege, piața este largă, lumea a devenit o oază de toleranță (mai e și seacă pe alocuri) și consider că noi, puștanii prezentului nu ne mai bazăm atât de mult pe un anumit tipar, fiecare simte nevoia de unicitate și văd asta drept un lucru pozitiv.

Luând adolescenții de acum zeci de ani, cu ajutorul câtorva frânturi din ,,Pe vremea mea”-ul tatălui meu, desprind faptul că erau super concentrați pe nevoia de a fi în trend, toata lumea voia geaca aia de blugi și helancă (s-a nimerit în același timp cu moda lanțului subțire de aur, iar cum era o adevărată mândrie să ai așa ceva, băieții îl lăsau pe dinafară, neglijent, să pară că e din pură întâmplare), sau gecile de fâș super colorate și baggy, lucru care probabil s-a născut din cât de greu găseai ceva care să vină bine pe tine sau să fie de o calitate medie. Ti-e poftă de mere când le vezi în pom, iar când încep să cadă pe jos, le calci în picioare.

Pierderea timpului, atunci și acum

După ce am luat-o puțin pe maică-mea la vorbă, fosta adolescentă a anilor ’90, am aflat cum, la vremea aia, discoteca din sat era principalul loc unde puteai să te destrăbălezi puțin fără să fii privit de cei mai în vârstă și să fii tranșat în minte.

Se adunau în grupuri imense, ascultau muzică la casetofon și derulau caseta cu creionul, trăind din plin fiecare clipă, uneori spuneau povești de groază până dimineață. Fetele se speriau groaznic, iar apoi apăreau cavalerii care se ofereau să le ducă acasă în schimbul unui sărut pe obraz.

În schimb, astăzi, discotecile s-au transformat în cluburi de manele sau muzică underground pentru puști de bani gata sau pentru noi, ăștia care ne bucurăm din 3 țigări și o bere. Mai pe scurt, există câte un refugiu de acest gen pentru fiecare om. Din punctul ăsta de vedere, suntem mai evoluați.

Muzica este acum disponibilă în toate formatele și oricine poate asculta orice îi poftește urechea. Poți asculta Maori haka sau Britney Spears în autobuz, la căști, fără să îți cari casetofonul și să ai în permanență un pix în buzunar.

Dragostea la plic vs dragoste în inbox

Vorbind despre iubire, ca să obții inima cuiva aveai puțin de tras. Cum mijloace de comunicare nu prea erau, se scriau scrisori la greu. Tinerii găseau soluții să treacă peste orice pentru persoana iubită, iar aici o să revin cu o altă întâmplare din adolescența tatălui meu. Provenind dintr-o familie săracă, a furat pantofii pe care bunicul său îi păstra pentru moarte doar să o poată întâlni pe mama. Probabil iubirea poate fi definită mai bine de atât, dar asta cu siguranță e una din definițiile bune.

Dragostea de azi a devenit mult mai simplă. Internetul e plin de site-uri de dating și rețele de socializare. Tinerii ochesc și lovesc prin mesaje text sau replici proaste de agățat. Uneori nici măcar nu exista noțiunea de sentimente și majoritatea sunt YOLO și uită de ceea ce ne face cu adevărat umani. Îți poți găsi iubirea vieții pe internet, sau îți poți frânge inima îndrăgostindu-te de ceva catfish. Nu vreau să spun că dragostea adevărată nu mai există în prezent, e încă acolo, dar rară și manifestată diferit.

Evoluție sau involuție în rândul tinerilor zilelor noastre?

Trăgând linie, consider că nu ne-am schimbat prea mult, în esență am rămas la fel, doar mentalitățile sunt noi și problemele sunt diferite. Nu am prea evoluat, societatea a evoluat și ne-a pus la dispoziție oportunități care ne dau iluzia evoluției. Am rămas la fel de rebeli, ciudați și plini de sentimente.


Autor: Mănăila Marius Valentin

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi