inundații
inundații

În acest weekend, ca urmare a ploilor torențiale și a unor inundații, cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața, pe insula grecească Evia, la nord-est de Atena.

Printre aceștia se numără doi bătrâni de peste 80 de ani și un bebeluș de doar 8 luni, membri ai aceleiași familii. Aceștia au fost luați prin surprindere de inundații, fiind găsiți înecați în interiorul propriei locuințe, după ce apele s-au retras.

Fiind disperați, oamenii care erau blocați în case sau mașini au apelat la ajutorul pompierilor, care au primit peste 600 de cereri de ajutor.

Din păcate, din cauza furtunii, ajutoarele nu au mai putut ajunge atât de repede la fața locului.

Tot din cauza vremii nefaste, transportul a fost perturbat, iar cele două poduri care leagă insula Evia de Grecia continentală au fost închise.

Într-o zonă în care râul ieșise deja din matcă, provocând inundații, ajutoarele au fost nevoite să intervină cu elicopterele pentru a-i salva pe cei 8 oameni care erau în pericol. Totodată, pompierii au evacuat zeci de rezidenți, i-au ajutat să-și scoată apa din case și au oprit peste 50 de incendii rezultate în urma trăsnetelor.

„Gândurile noastre sunt alături de familiile celor dispăruți” și „Ne confruntăm cu fenomene pe care nu le-am mai întâlnit până acum”, sunt doar câteva din declarațiile lui Nikos Hardalias, ministrul adjunct al Protecției Civile. El a afirmat că daunele produse de furtună au fost imense.

Premierul Kyriakos Mitsotakis este așteptat să viziteze regiunea astăzi, 10 august.

În ultimii ani, Grecia a fost lovită de nenumărate furtuni devastatoare.

Spre exemplu, în noiembrie 2017, 24 de persoane și-au pierdut viața în urma unei furtuni, în orașul Mandra, la vest de Atena. Iar anul trecut, în luna iulie, șapte oameni au murit în urma unei furtuni, în partea nordică a țării.

 


Autor: Alexandru Nicoleta