Dosarul 10 august
Dosarul 10 august

Curtea de Apel București (CAB) a amânat, pentru a doua oară, discuția despre cererea procurorului-șef al DIICOT de a redeschide dosarul „10 august”.

De asemenea, foștii șefi ai Jandarmeriei au recuzat-o pe Ruxandra Grecu, judecătoarea desemnată să tranșeze soarta cazului violențelor de la protestul diasporei, conform G4Media.ro. Curtea de Apel a refuzat cererea de recuzare, iar inculpații au venit cu altă solicitare. Aceștia aduc în discuție lipsa de autoritatea a CAB și cer mutarea cauzei la București.

CAB și-a declinat competența și a ales să trimită dosarul spre judecare la Tribunalul București.

După doi ani de la protestul reprimat brutal de către forțele de ordine, în data de 10 august 2018, DIICOT a trimis o cerere la Curtea de Apel pentru redeschiderea anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei.

Georgiana Hosu, procuror-șef al DIICOT, a infirmat soluția de clasare a dosarului. Astfel, foștii șefi ai Jandarmeriei vor intra din nou sub urmărire penală.

În cererea inițială se viza redeschiderea urmării penale față de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Autor: Denisa Văduva