18 ani
18 ani

Te invit la o discuție despre tine și despre mine. Dacă mă asculți, vei trăi o aventură. Nu uita! Nu ești singur, noi te sprijinim și acompaniem. Ajunsă la vârsta de 18 ani, după numeroase lupte cu balaurii și dat cu bâta-n baltă, am cules câteva sfaturi care te vor asigura că vei începe cu dreptul plimbarea prin călătoria anilor ce urmează (sau chiar viață). Enjoy!

1. Când vine momentul alegerii unui job sau a unei facultăți, stresează-te!

Sunt înconjurată de oameni care și-au decis în mare parte viitorul, mulți lăsându-l la alegerea altora; mai mulți decât mi-ar plăcea să admit. Nu este ceva neapărat greșit, dar ar trebui să iei în considerare că următoarele decenii cu asta te vei ocupa.
Pentru a nu ajunge în criza de identitate în care te afunzi odată cu majoratul, îți recomand să nu-ți fie frică de tine. Descoperă ceea ce îți place și cine ești tu cu adevărat. Preferi să reflectezi puțin înainte de somnul ăla blană sau să fii deprimat tot restul vieții?

2. Ca să fii ascultat, trebuie să vorbești!

Mă adresez în special celor cu anxietate acum: știu că este ușor de spus și greu de făcut, însă așa e. Nu te aștepta ca toți oamenii să fie sub vraja ta instant, Morgano! Cum nici tu nu ai puteri supranaturale, nici ei nu te pot cunoaște dacă nu le permiți. Deci, te rog, nu te ține în tine: te-ar surprinde cât de mulți oameni îți împărtășesc ideile.

3. Ai încredere în tine!

Da, da, știu: iubirea de sine a devenit mai mult o strategie de marketing decât un sentiment sincer. Iar asta este trist. Nici nu realizezi cât de tare îți șlefuiesc gândurile chipul. Dar am nasul prea mare… NU, ai doar parte de sesiuni regulate de overthinking.

4. Dacă bei, bagă și niște mâncare pe lângă!

Sfatul ăsta e life – saving. Dacă nu vrei să obții titlul de mascotă a orașului, sau dacă te încăpățânezi, chiar a județului, ar fi bine să îl urmezi.

5. Citește, stai pe insta sau facebook, dar cu cap – poți să-ți umpli timpul și mai târziu, dar unele chestii le poți face doar acum!

Recunosc – îmi place să citesc, să desenez, să îmi petrec timpul cu mine. Dar asta pot face oricând, la orice vârstă. Însă toate oportunitățile trecute cu vederea nu o să le recapăt. Ordonați-vă prioritățile.

6. Încearcă tot ce poți (mai ales dacă-i moca)!

Te-a invitat Maricica la plimbare cu bicicleta, iar tu nu știi să mergi cu ea? Învață! Vin niște dubioși de la ceva universitate random să propună training-uri gratuite în incinta școlii? Mergi! Te invită amicii la plimbare în alt oraș? Du-te! Ai văzut un eveniment oarecum interesant pe facebook? Participă și fă-l tu să devină fabulos!

7. Fă-ți prieteni noi!

Dacă tot ai prins tupeul să ieși din casă… ce te oprește să cunoști niște oameni mișto? Pardon, cine? Pentru că TU ești cel care își pune singur piedică.

8. Stai mai mult cu prietenii tăi!

Acum că ai prieteni…răspunde-le și tu la mesaje, mai ieșiți din casă, una, alta. Din nefericire, trebuie menționat. Poate și tu faci pe ignorantul/ignoranta mai mult sau mai puțin voit. Fă și tu un double check.

9. Oamenii cu care stai te influențează MULT!

De-a lungul liceului, m-am tot plimbat printre clase și profile. Ai încredere când îți zic: mereu există ceva diferit de experimentat. Una discuți la mate – info, alta la sociale, dar ÎNTOTDEANA vei găsi câțiva oameni mișto de la care vei avea lucruri de învățat.

10. Trăiește în prezent!

Am descoperit că dacă mă gândesc prea mult la viitor, ajung să nu mă mai bucur de prezent, de oamenii pe care îi am în acest moment în viața mea, de momentele pe care le trăiesc alături de cei dragi. De asemenea, pot pierde oportunități imense. Pe de altă parte, dacă trăiesc în trecut, atunci tot prezentul și viitorul îmi vor fi afectate. Deci, ceea ce contează cel mai mult este prezentul de care trebuie să ne bucurăm enorm de mult.

11. Nimic nu e întâmplător pentru că totul se întâmplă cu un motiv!

Ani la rând am crezut că am ghinion și m-am învinovățit pentru tot ce mi se întâmpla rău. Trăiam în întuneric și preferam să fiu negativistă, în loc să văd adevăratul motiv pentru care se întâmplau acele lucruri. Motivul pentru care se întâmplau era ca să devin mai bună, mai puternică și mai curajoasă de a-mi lua viața în mâini. Oricât de rele ar părea lucrurile, ele de fapt există în viața noastră la un moment dat ca să ne facă mai buni și ca să ne bucurăm cu adevărat de momentul în care ajungem la lumina de la capătul tunelului.

12. În viață nu contează câte succese ai, ci mai degrabă câte eșecuri ai, dar știi să te ridici și mergi mai departe!

Cu toții ne bucurăm enorm când avem succes pe un anumit plan, dar câți știm să ne ridicăm când dăm de un eșec? De exemplu, dacă aș fi eșuat la examenul de bacalaureat, aș fi plâns o zi – două, iar după mi-aș fi dat două palme și aș fi mers înainte încercând întâi să văd unde am greșit ca după aceea să mă pregătesc temeinic să îl dau a doua oară. Partea faină e că oamenii care au parte și de eșecuri, știu ce au de făcut data viitoare ca să aibă parte de succes, dar devin și mai buni.

13. Cu toții suntem importanți!

Fiecare naștere aduce o nouă șansă la schimbarea lumii, oricât de greu ar părea asta. Chiar și un om sărac, fără educație, vulnerabil, poate ajuta în această viață mai mult decât credem noi. Nu cred că există oameni proști, ci mai degrabă există oameni leneși. Dar oare lenea nu ajută niciodată? Dar oare prostia nu ajută niciodată? Prin personalitatea pe care o are fiecare, ce este unică și ne diferențiază de ceilalți, putem aduce noi valori în această lume care să fie amintite și peste 1000 de ani.

14. Nu dori răul nimănui!

O lecție importantă este aceea că tot timpul când dorești răul cuiva, vei fi tu răsplătit exact cu răul pe care îl dorești unui om, sau chiar mai rău. Cu toții avem dreptul să fim fericiți, iubiți și să avem parte de succes.

15. Fii un om de calitate și atunci vei fi câștigat!

O viață frumoasă constă în alegerea de a trăi în mod sensibil, nobil și drept. Platon considera că „omul înțelept iubește virtutea mai mult decât orice altceva și va căuta tot timpul să obțină cel mai bun rezultat pentru toată lumea, fără a fi egoist.” Contează enorm de mult ca într-o societate meschină și efemeră să se pună în valoare adevărul, dreptatea, frumusețea și binele. De asemenea, cum ar fi dacă am fi trăit și ca cerșetor, dar și ca om bogat? Omul de calitate e acela care se pune în ambele ipostaze.

16. Crede cu adevărat în tine!

E foarte greu să credem cu adevărat în noi, dar în momentul în care începem să credem cu adevărat în noi, atunci putem cuceri o lume întreagă. Exemplul cel mai bun îl pot da raportându-mă la mine. Nu credeam în mine, nici în potențialul meu pentru că trăiam cu frică. Când am găsit vocea iubirii, am început să cred în mine, iar asta m-a ajutat mult să reușesc pe multe planuri.

17. Nu noi ne alegem părinții!

Mi-a luat ani întregi ca să înțeleg asta. Am plâns, am suferit, mi-a fost dor, m-am simțit vinovată că am fost copil rău, iar din cauza asta au ajuns să mă abandoneze. Într-un final am primit răspunsul că eu nu am nici o vină că ei sunt părinții mei. Așa a fost dat să fie, iar asta nu poate fi schimbat cu nimic. Tot ce pot face este să le mulțumesc că m-au născut și îi pot iubi pentru că ei sunt parte din mine, iar eu parte din ei. Partea frumoasă e că vedem același soare, aceeași lună și aceleași stele.

18. Iubirea există în toți, într-o formă sau alta!

Poate că pare greu de crezut, dar toți suntem capabili să iubim în cea mai frumoasă formă posibilă, iar asta ne face oameni. Nimeni nu o poate lua și nici noi nu o putem arunca. Este partea cea mai profundă și mai adevărată din fiecare. E imposibil să negăm această parte pentru că ea va exista pentru tot restul vieții în noi, ascunsă undeva în suflet.

Dacă vrei să vezi și alte lucruri învățate până la 18 ani de o altă persoană, intră aici.

Autori: Aderov Ruxanda- Sofia și Georgiana Hurmuzache