Guvernul apără pedofilii
Guvernul apără pedofilii

În data de 30 iunie 2020, Parlamentul a adoptat o lege conform căreia pedeapsa pentru actul sexual cu un minor putea fi între 5 și 12 ani de închisoare pentru victime sub vârstă de 14 ani. Până atunci, pedeapsa se putea și suspenda, dar era de cel mult 3 ani. Guvernul apără pedofilii, cine apără copiii?

Mai mult de atât, deși unii agresori comiteau fapte grave pe care inclusiv le recunoșteau, nu treceau prin penitenciare nici o zi, ci primeau doar muncă în folosul comunității.

Muncă pe care o completau în școli sau centre de plasament, lucru care îi situa într-o proximitate îngrijorătoare de copii. Dacă vreți să va înghețe puțin sângele în vine, puteți accesa statisticile atroce despre câți pedofili au fost condamnați fără închisoare în ultimii ani chiar aici.

În spiritul schimbării acestei situații inumane, Parlamentul a adoptat legea ale cărei modificări principale erau mărirea pedepselor pentru agresorii sexuali și consemnarea violului și actelor sexuale cu un minor drept imprescriptible. Dacă nu sunteți familiari cu acest termen, înseamnă că timpul trecut de la comiterea actului devine irelevant, agresorii putând fi oricând cercetați și condamnați. Lucru care oricărui om cu o fibră morală ar trebui să i se pară perfect normal.

Ei bine, Guvernul a decis că această măsură este neconstituțională din perspectiva agresorilor.

Conform Guvernului, care a trimis legea la Curtea Constituțională a României, această modificare ar fi discriminatorie, deoarece încalcă prevederea constituțională a egalității în drepturi. Nu doar atât, dar conform lor nu se poate găsi o motivație obiectivă pentru care putem alege aceste infracțiuni ca fiind imprescriptibile, iar altele de aceeași gravitate să rămână prescriptibile. Altfel spus, dacă traficul de persoane (fiind unul din exemplele de fapte la fel de grave) poate să expire drept cauză de anchetare și condamnare, de ce să fie agresiunea sexuală împotriva minorilor mai cu moț?

În acest moment, se trece cu vederea peste infracțiunea de act sexual cu un minor după 5 ani dacă minorul are între 13 și 15 ani, și 8 ani dacă nu a împlinit 13 ani încă. Dar în câți ani oare trece victima peste act, dacă trece cu adevărat peste?

Și cine verifică aceste informații, având în vedere că în România nu există niciun centru pentru victimele violenței sexuale?

Iar dacă asta nu vi se pare îndeajuns motiv de îngrijorare, Guvernul consideră că ar trebui „să se renunţe (la pedeapsa) măcar în cazul în care victimele au vârste între 14 şi 16 ani”, conform libertatea.ro. Dacă situația ar rămâne așa, având în vedere că în România nu se dispune nici de centre de consiliere și reformare a agresorilor sexuali, nu vă îngrijorează șansele mari de recidivă?

Situația victimelor agresiunii sexuale este dificilă în general, în special a minorilor, chiar și în condițiile unde legea este aspră cu infractorii și victimelor li se oferă toate resursele pentru a-și procesa experiență traumatică. În România nu este cazul oricum, realitatea fiind mult mai tragică. Guvernul este mai preocupat cu respectarea drepturilor agresorilor sexuali. Dar dacă voi apărați pedofilii, cine mai apară copiii?