grădinile zoologice
grădinile zoologice

Grădinile zoologice, locurile în care mergeai când erai mic, curios fiind de înfățișarea anumitor specii pe care le tot vedeai în documentare pe Animal Planet. Locurile pe care le vizitezi și acum din pură curiozitate sau doar pentru divertisment. Cu toții suntem, într-o anumită măsură, familiarizați cu aceste locuri pe care cel mai probabil le-am vizitat măcar o dată în viață. Să nu uităm că aici sunt implicate vieți mici și mari (mă întreb unde își țin girafele). Hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele.

Sunt un urs panda și am bambus la discreție.

Procentul speciilor pe cale de dispariție crește de la an la an din cauza defrișărilor necontrolate, a secetei, a braconajului și a poluării, iar grădinile zoologice le oferă hrană, îngrijire și un adăpost care nu e ars, tăiat, inundat sau poluat. De m-aș trezi urs Koala în focurile pădurilor Australiene, cazarea într-o grădină zoologică mi-ar surâde.

Un alt aspect important este reproducerea, care devine cu mult mai ușoara în captivitate și sub atenția specialiștilor. Ne dăm seama cât de însemnat este acest aspect, mai ales în cazul în care specia e pe cale de dispariție. Uneori se ajunge la înseminări artificiale sau angajați care încearcă cu disperare să convingă doi urși panda să se împerecheze 10 ani fără succes, conform digi.24.

Întâlnirea cu un urs e mult mai diferită într-o grădină zoologică. Aici nu trebuie să faci pe mortul, să îți ții respirația și nici să îți spui rugăciunea. Din contră, îti poți aduce copilul să cunoască lumea. Soția poate să vadă un cimpanzeu mai sălbatic decât tine atunci când privești finala Europa League… În concluzie, este un mediu sigur de a descoperi viața sălbatică și toate aspectele ei.

Astăzi vreau să alerg, dar nu am spațiu.

Compar grădinile zoologice cu închisori de maximă siguranță, doar că nici unul dintre deținuți nu e vinovat. Animalele sunt private de libertate, uneori luate din căminul lor sau altele care n-au gustat niciodată dulcele sălbăticiei. Nu e drept să fii privat de origini. Nu e drept să ți se rupă rădăcinile și să fii plantat în ghiveci. Spațiile sunt uneori strâmte și murdare. Tristețea li se vede în ochii injectați și lipsiți de apărare. De-ai fi urs polar, ți-ar fi dor de gheață?

Animalele sunt adesea sau mai mereu stresate de spațiile strâmte și nefamiliare, de oamenii care mișună, le fac poze și fac zgomot. Niciun loc nu îți oferă la fel de multă pace precum confortul propriei case, așa că te fac să îți imaginezi cum ar fi să te plimbi prin camera ta, iar grupuri de oameni să apară în șiruri indiene, uitându-se curios la tine în timp ce dansezi în lenjerie, pe o piesă proastă de la radio. Acum mai ești relaxat?

Suntem conștienți că nu fiecare zoo are aceleași condiții și angajați iubitori.

La fel cum există abuzuri la fiecare colț de stradă, așa există sau pot exista într-o gradină zoologică, mai ales din partea ființei din vârful lanțului trofic. Să nu uitam, atunci când vedem un leu feroce, cel mai probabil, nu e tratat ca un rege al junglei.

Personal, de mic copil am iubit animalele, mă visam în propria rezervație naturală, înconjurat de lame și iepuri (înca nu știu de ce fix lame și iepuri). Iubeam să văd animalele libere, să privesc cum li se mișcă mustățile iepurilor când ronțăiau paie de grâu. Am introdus frântura asta din mine pentru că voiam să subliniez termenul de libertate. Animalele merită să poată zburda pe unde le taie capul. Totodată, e minunat că în grădinile zoo primesc o șansă la viață. Unele sunt salvate din incendii, alții sunt pui rămași fără mame, altele sunt animale salvate din circuri și așa mai departe.

După cum vedem, grădinile zoologice n-ar fi în totalitate bune, dar nici intențiile lor nu sunt unele rele. Merele mai au părți stricate, dar asta nu le face necomestibile. De aceea am trecut pe aici să îți arăt avantajele și dezavantajele.

Dacă vrei să te convingi singur despre ceea ce am scris aici, vizitează una dintre grădinile zoologice prezentate aici.

Autor: Mănăila Marius Valentin