Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, anunțase miercuri că școala, în învățământul preuniversitar, va începe la data de 14 septembrie.

Majoritatea elevilor vor merge fizic în instituțiile de învățământ.

Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a specificat Klaus Iohannis.

Iohannis a declarat că această decizie va fi luată la nivel local, în funcție de cele trei scenarii prezentate.

Scenariul verde – în localitatea cu mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;

Scenariul galben (risc mediu) – În localitatea care are între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;

Scenariul roşu – în localitatea unde au fost depistați mai mult de trei bolnavi noi în ultimele 14 zile, la mia de locuitori.

În cazul în care se instituie scenariul roșu, școala se închide de tot.

Decizia se descentralizează, se ține cont de situația din localitate, chiar din școală”, a adăugat Klaus Iohannis.

Scenariile prezentate nu vor fi valabile pentru tot anul școlar. Acestea vor fi actualizate în permanență, în conformitate cu situația epidemiologică locală.

Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar”, a subliniat preşedintele.