drepturile animalelor
drepturile animalelor

Când vorbim despre drepturile animalelor, nu avem parte de o listă cu termeni ficși, ci mai mult de o doză de moralitate și respect pe care omul trebuie să o acorde animalelor. Însă, deoarece subiectul privind drepturile animalelor este unul relativ abstract, este probabil să existe și multă subiectivitate, însoțită de argumente pro și contra.

Dintr-o perspectivă generală, animalele nu au parte de multă bunăstare în cadrul grădinilor zoologice. În multe cazuri, drepturile animalelor nu sunt respectate în întregime, acestea fiind deprivate de spațiu. Cuștile pentru odihnă și spațiile expuse publicului pot fi prea mici, mai ales în cazul animalelor de talie mare. Din cauza spațiului restrâns, acestea pot suferi de plictiseală și lipsă de motivație, ce poate aduce frustrare și supărare.

Este posibil ca unele specii de animale să nu se poată adapta sau să se adapteze mai greu captivității și interacțiunii cu oamenii. Cred că cu toții am observat în cadrul grădinilor zoologice anumite animale care erau speriate de vizitatorii din spatele vitrinei și se ascundeau în cușca mai puțin vizibilă publicului.

Îngrijirea animalelor este un alt aspect relativ abstract. Găsim sute de cazuri negative în media, de la maltratare și agresare a animalelor de către îngrijitori până la nerespectarea condițiilor optime de curățenie în cuști.

Dar există și multe alte cazuri pozitive în grădinile zoologice. Există animale respectate, îngrijite corect și chiar iubite. Există grădini zoologice care oferă spații largi pentru animale și care încearcă să respecte o anumită intimitate a animalelor. Chiar dacă experiența lor de viață în captivitate nu va putea egala niciodată starea de libertate.

Aici găsești topul celor mai frumoase grădini zoo din România!

Însă, este corect și moral să privăm animalelor dreptul la libertate doar ca noi, oamenii, să avem șansa să le observăm în realitate la un cost mic?

Răspunsul meu este cu siguranță nu! Dar eu o să continui să vizitez grădini zoologice. Însă doar acelea care oferă animalelor un habitat cât de cât asemănător cu cel natural, condiții bune de viață și o îngrijire riguroasă. Deși este important să susținem turismul local, în cazul grădinilor zoologice, vă recomand să mergeți în special la cele mari, cele aflate în capitale. Acelea își permit să ofere animalelor un spațiu mai mare, îngrijitori mai bine calificați și în general o viață mai bună. Însă cel mai fericit caz ar fi să mergi într-o expediție de tip safari, chiar dacă este mult mai costisitor.

În general, grădinile zoologice nu respectă „drepturile animalelor”, însă stă doar în tine dacă susții lucrul acesta (respectiv grădinile zoo) sau nu. Înainte să calci pragul unei grădini zoologice, citește review-uri și informează-te, iar dacă în cadrul grădinii observi maltratare, agresare sau alte injurii asupra animalelor nu sta tăcut și anunță autoritățile.

Autor: Andrei Lela