(VIDEO) Două explozii cutremurătoare în Beirut soldate cu cel puțin 2200 de victime

0
699 views

Marți, 4 august, orașul Beirut, capitala Libanului, a fost lovită de 2 explozii masive soldate cu zeci de morți și răniți.

Cele 2 explozii, una la un depozit de artificii, iar cealaltă la un depozit de chimicale, s-au produs în zona porturilor. Catastrofa a produs mari pagube, fiind distruse sute de clădiri și mașini.

Filmările au fost făcute publice pe rețele de socializare. Ele arată un fum gros care iese la suprafață din districtul portului. Cel puțin 30 de cadavre au fost duse la morgă, declară o sursă de securitate pentru Reuters.

 

„Am văzut o minge de foc și fum peste Beirut. Oamenii urlau și alergau, sângerau. Balcoanele au fost suflate din clădiri. Sticla din clădirile înalte s-a spulberat și a căzut pe stradă”, a spus un martor Reuters.


 Un alt martor declară pentru aceeași sursă că „Este un haos total”.

Cauzele exploziei încă nu sunt cunoscute, dar se speculează că ar fi vorba de o acțiune mafiotă. Suspiciunea are la bază decizia care va fi luată și prezentată vineri în cazul uciderii fostului premier, Rafik Hariri, din 2005.

În urma exploziei, 10 pompieri care se aflau la fața locului au „dispărut”, autoritățile făcând tot posibilul să îi găsească. 

George Kettaneh, președintele Crucii Roșii libaneze, declară într-un interviu pentru postul național LBC că ar fi vorba de sute de răniți și adaugă: suntem copleșiți de apeluri telefonice”.

Mai mulți martori declară că magazinele din districtul comercial Hamra au vitrinele distruse în întregime. Persoanele rănite au fost nevoite să aștepte în fața spitalelor, numărul lor fiind mult prea mare. 

Exploziile vin într-o perioadă critică pentru Liban.

În prezent țară suferă cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, care a lăsat aproape jumătate din populație în sărăcie. 

În Cipru, o insulă situată la vest de Liban, rezidenții au raportat două lovituri mari în succesiune rapidă. Un locuitor al capitalei Nicosia a spus că reședința lui se clătina, zguduindu-se obloanele.