grădini zoo
grădini zoo

Grădina zoologică este un obiectiv turistic, căci reușește să încorporeze, în mediul urban, un spațiu asemănător mediului natural al animalelor expuse. Doar când mă gândesc la acest lucru, acest parc natural este o idee minunată de a-ți petrece timpul. Nu doar că te bucuri de biodiversitatea expusă, dar, în același timp, îți și îmbogățești cultura generală cu informații referitoare la mediul de viață, țara de origine, habitatul și caracteristicile biologice ale speciei expuse. Rolul acestor grădini zoo este de educare și informare. Nu doar că bucură ochii privitorilor, în special ai copiilor, dar îți oferă oportunitatea de a face un tur al Pământului, întrunește într-un sigur spațiu speciile de pe glob, astfel că descoperi frumusețea creației și diversitatea.

Cea mai veche grădină zoologică din lume a fost inaugurată în anul 1752 și se găsește în Viena. De altfel, în România, prima grădină zoo a fost întemeiată la Târgoviște, din ordinul domnitorului Petru Cercel. Încă din secolul al XVI-lea, ea a rămas în topul celor mai frumoase. Pentru a avea o viziunea mai amplă asupra grădinilor zoologice din România, am încercat sa încadrez într-un top 5 cele mai impresionante grădini zoo de pe teritoriul nostru.

  1. Grădina Zoologică din București

Este un adevărat spațiu al animalelor, aici te transpui în universul lor. Ea a fost înființată în 1955, însă doar din 1962 o regăsim sub titulatura de Grădină Zoologică, fiind inclusă și în Internațional Zoo Yearbook. Se întinde pe o suprafață de 5,85 ha și adăpostește o varietate de specii: peste 40 de specii de mamifere, o mulțime de specii de pești, păsări, amfibieni, acestea fiind doar o parte. Programul de vizită este accesibil, grădina fiind deschisă pe parcursul săptămânii, dar și in weekend, de la 09-17.

  1. Grădina Zoologică din Sibiu

Aceasta este poziționată in Pădurea Dumbrava, un loc mai potrivit și frumos nici că se putea! Ea adăpostește 268 de exemplare, începuturile sale fiind legate de anul 1929, când se deschidea aici prima Grădina Zoologică din România. Tariful este de 3 lei pentru adulți și 2 lei pentru pensionari, elevi, studenți. În incinta acesteia se află și un lac, de unde se pot închiria bărci. Așa că, o zi petrecută în acest spațiu mirific îți pigmentează ziua în culori calde. Programul este zilnic,de la 09:30-19:30.

  1. Grădina Zoologică Târgu Mureș

Mulți spun că aici s-ar afla cea mai frumoasă Grădină Zoo din România, datorită varietăților de specii pe care această grădină le expune publicului. Cu 500 de animale, grădina se bucură zilnic, în intervalul orar 09:00-18.00, de un număr mare de vizitatori.

  1. Grădina Zoologică Craiova

Aceasta se găsește în parcul Nicolae Romanescu. Programul este, probabil de necrezut, dar aceasta este deschisă NON-STOP. Îmi aduc aminte cu bucurie de prima mea vizită la această grădină, când aveam vreo 4 ani, o bucurie nespusă. Cel mai tare m-am bucurat când am văzut ursul, probabil mi l-am imaginat pe Baloo. Cu siguranță, nu trebuie să o ratați!

  1. Grădina Zoologică din Cluj Napoca

Aici găsim o altfel de grădină, deci și o experiență nouă și captivantă. Încă nu o putem integra la titulatura de Grădină Zoologică, dar acest zoo parc oferă vizitatorilor experiența de a intra în contact direct cu vietățile, astfel le poți mângâia, poza și hrăni. Mi se pare o idee nouă, care merită promovată și, de ce nu, să și vizităm locul. Merită! Îl puteți găsi în comuna clujeană Ciurila, parcul numindu-se „Moara de vânt”.

Cu alte cuvinte, cred că am spus destule pentru a vă convinge. În caz contrar, vă invit să mergeți și să vizitați aceste locuri frumoase. Nu doar că vă veți convinge, ci veți dori să reveniți ori de câte ori timpul vă permite! După o săptămână încărcată, o fugă în universul animalelor este ca o gură de oxigen. Tumultul cotidian este de-a dreptul sufocant, de aceea aceste parcuri își propun deconectarea și relaxarea de tot ceea ce înseamnă stresul cotidian. O relaxare într-un mic spațiu amplasat în mijlocul haosului este o binecuvântare!

Pot animalele să aibă un rol terapeutic? Vezi aici.

Copiii se pot bucura de animale, în timp ce învață detalii importante despre habitatul și stilul de viață al exponatelor. În România există și alte grădini zoo nespus de frumoase, cum sunt cele de la: Brașov, Hunedoara, Oradea, Constanța, etc.

Pentru momentele în care simțim că obosim, o astfel de ieșire este binevenită. Mark Twain a concentrat atât de frumos conexiunea animalelor cu omul, spunând: „Animalele sunt cei mai buni prieteni. Ele nu pun întrebări și nici nu critică.” Natura, un loc pe care îl numim acasă, completat de prietenii ființelor umane – animalele. Parcurile de acest fel și grădinile zoologice nu fac altceva decât să apropie omul de ceea ce îl poate împlini și să îi redea starea bună de spirit pe care o pierduse.


Autor: Darius Ghiță