amprenta de carbon
amprenta de carbon

Cu toții știm că planeta noastră are nevoie de mai multă grijă și conștiinciozitate din partea noastră. Însă cum putem ști care este impactul nostru asupra planetei? În acest sens, ne vine în ajutor noțiunea de amprentă de carbon.

Ce este amprenta de carbon?

Amprenta de carbon este cantitatea de gaze cu efect de seră – în principal dioxid de carbon – eliberată în atmosferă de o anumită activitate umană. O amprentă de carbon poate fi înțeleasă ca un reper general sau poate fi aplicată și respectiv calculată în raport cu acțiunile unei persoane, unei familii, unui eveniment, unei organizații sau chiar a unei întregi națiuni. De obicei, se măsoară sub formă de tone de CO2 emise pe an, număr care poate fi completat cu tone de gaze echivalente cu CO2, inclusiv metan, oxid de nitru și alte gaze cu efect de seră.

Dacă ești interesat să îți calculezi propria amprentă de carbon, o poți face chiar aici.

De ce este important să ne reducem amprenta de carbon?

Temperatura medie a Pământului a crescut cu aproximativ 2 grade Celsius în timpul secolului XX. Aceste două grade, deși nu par mult, sunt un eveniment neobișnuit în istoria recentă a planetei noastre. Recordul climatic al Pământului (păstrat în inele copacilor, miezurile ghețarilor și recifurile de corali) arată că temperatura medie globală este stabilă pe perioade lungi de timp. Mai mult de atât, micile schimbări de temperatură corespund unor schimbări enorme în mediu. Spre exemplu, la sfârșitul ultimei epoci de gheață, când nord-estul Statelor Unite era acoperit cu peste 3.000 de metri de gheață, temperaturile medii au fost cu doar 5 până la 9 grade mai reci decât în ​​prezent.

Schimbările climatice duc la dezastre naturale și la dispariția speciilor, pentru a exemplifica doar câteva dintre consecințe. Dar poate vă întrebați, „cum este schimbarea climatică legată de amprenta noastră de carbon”? Schimbările climatice se întâmplă din cauza gazelor cu efect de seră, pe care le putem măsura prin amprenta noastră de carbon. Prin urmare, reducerea amprentei noastre de carbon poate preveni mai multe daune aduse mediului nostru și, în cele din urmă, societății și civilizației noastre, pe termen lung.

În prezent, o persoană are în medie o amprentă de carbon de 4 tone de CO2 emise. Pentru a avea cea mai bună șansă de a evita o creștere de 2 grade a temperaturii globale medii (punct în care, conform economistului William Nordhaus, daunele vor deveni ireversibile), amprenta de carbon globală pe an trebuie să scadă sub 2 tone până în 2050.

Așadar, cum putem să ne scădem amprenta de carbon?

Scăderea amprentelor individuale de carbon nu se întâmplă peste noapte! Facând mici modificări la acțiunile noastre, putem să ne ajutăm planeta. Astfel de schimbări ar fi:

1. Să mâncăm mai puțină carne

Creșterea animalelor produce între 20% și 50% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Graficul „Shrink That Footprint” arată ca un „iubitor” de carne, are cea mai mare amprentă de carbon, respectiv 3,3 tone de emisii de gaze cu efect de seră. O dietă vegană are cea mai mică amprentă de carbon, având emisii de doar 1,5 tone CO2e (gaz echivalent cu dioxidul de carbon). Vă puteți reduce amprenta alimentară cu un sfert, doar prin reducerea cărnii roșii, precum carnea de vită și mielul.

2. Să scădeți încălzirea cu 1⁰C

Dacă reduceți încălzirea cu 1⁰C, vă poate reduce consumul de energie cu 8%. Pentru o factură medie a gazelor menajere de 12.500kWh, aceasta va reduce emisiile de CO2 cu 184 kg în fiecare an. Un alt bonus este și reducerea facturii în sine, și cui nu îi place un beneficiu în plus?

3. Umpleți fierbătorul/ibricul numai cu cantitatea de apă pe care trebuie să o fierbeți

Doar fierberea cantității de apă pentru băutura fierbinte va economisi 72 kg CO2 pe an!

4. Petreceți mai puțin timp în duș

Un minut mai puțin în duș poate economisi 23 kg CO2 pe an (calculat luând ca punct de referință un duș pe zi de 9kW, deci valorile pot crește dacă faceți dus mai des de atât).

5. Opriți echipamentul electric atunci când nu îl folosiți

Oprirea completă a unui singur televizor LCD (în loc să-l lăsăți în așteptare), timp de 18 ore pe zi, va economisi aproximativ 5 kg CO2 pe an. Opriți toate celelalte echipamente electrice atunci când nu le folosiți, pentru a vă multiplica rezultatele.

Desigur, sunt multe alte schimbări pe care le puteți încorpora în viața voastră pentru a vă reduce amprenta de carbon, precum reducerea transportului cu mașina, cumpărarea bunurilor necesare, gătitul acasă, în defavoarea comenzilor de mâncare, evitarea susținerii brandurilor care nu au practici sensibile și etice, iar lista continuă. Relevant este însă să ținem cont de amprenta noastră și să facem ceva pentru a o îmbunătăți.

Altfel spus, amprenta de carbon este ca un bon fiscal, care la final de an ne atrage atenția asupra pagubelor pe care le avem de plătit planetei. Dacă cineva ar avea o datorie la dumneavoastră de o asemenea amploare, ați fi preocupați zi de zi! Țin să vă informez că această datorie pe care o avem noi, oamenii, ca specie, pentru planeta noastră, vi se extrage și din contul dumneavoastră, cât timp locuiți aici. Viețile noastre și ale generațiilor viitoare se vor degrada, și din nefericire pentru oamenii ce vor vrea să mai lupte în alte timpuri, totul depinde de nivelul de indiferență sau interes al oamenilor de acum. Avem cu toții plăți restante la doamna Terra, și este momentul să facem ceva în privința lor, cât încă putem.

Dacă vrei să afli alte moduri prin care putem salva planeta, click aici!