vacanța perfectă
vacanța perfectă

Anul călătoriilor și oportunităților, doar așa aș putea descrie anul 2019. Am călătorit mult, am descoperit locuri de vis, iar oamenii pe care i-am cunoscut mi-au rămas prieteni dragi. Pentru mine, vacanța perfectă înseamnă atât relaxare, cât și descoperirea unei noi culturi. Vacanțele obișnuite, în care diferența dintre distracția de acasă și cea din concediu e doar locația, m-au plictisit întotdeauna teribil. Din acest motiv, aleg mereu să plec în vacanță cu un proiect.

Și așa am ajuns, în vara anului 2019, în Maroc.

Proiectul pe care aplicasem mă „obliga” să descopăr cultura și oamenii țării.

Încă din primul moment în care ajungi acolo, simți că nu mai ești în Europa. Oamenii nu se supără dacă nu ai completat hârtia x, nu își dau ochii peste cap dacă îi rogi să te ajute. Mai pe scurt, încă din aeroport, ți se pare că oamenii nu sunt de pe această planetă. Pe toată durata celor 5 săptămâni de vacanță, am întâlnit persoane care abia așteptau să afle despre România și, la rândul lor, să îmi împărtășească câte puțin din modul lor de viață.

Cel mai ciudat moment pentru mine a fost când m-am pierdut pe centura orașului Fes, iar polițiștii m-au ajutat să ajung înapoi la cazare, fără glume deranjante sau alte cuvinte jignitoare la adresa mea. Mai pe scurt, dacă ești turist, autoritățile te respectă mai mult pe tine, decât pe cetățeni. Bineînțeles că sunt oameni care vor să profite de faptul că ești turist și să te păcălească, dar ce este o pădure fără uscăciune?

Dacă te plimbi în Medina, orașul vechi, vei înțelege de ce marocanii sunt renumiți pentru puterea lor de negociere. Ești ferm, rămâi cu banii în buzunar, de nu… Măcar vei avea un suvenir drăguț. Dar ceva diferit pentru mine a fost modul cum se distrează tinerii. Doar un loc drăguț, niște jocuri cu cărți sau fără și niște glume inteligente, iar asta a fost toată distracția. Total diferită față de ceea ce văd la noi în țară. Chiar dacă religia spune nu alcoolului, asta nu înseamnă că este total interzis. Oamenii de acolo au învățat că nu au nevoie de un stimulent pentru a se distra și pentru a fi ei înșiși.

Apoi, să nu uităm de bucătăria tradițională.

Fiind o țară cu ieșire la Marea Mediterană, modul cum s-a dezvoltat gastronomia e absolut uimitor. Puțin din specificul mediteranean, puțin din cel arab și uite așa a ieșit o bucătărie care îți lasă gura apă. Dar modul cum prepară acești oameni ceaiul de mentă te face să te întrebi dacă ce ai băut tu până în acel moment chiar a fost ceai de mentă.

Iar orașele din Maroc? Sunt unice, observându-se ușor influențele arabe, franceze, berbere și chiar romane. În orice oraș ați alege să mergeți, nu veți avea cum să vă plictisiți. Capitala politică este Rabat, iar cel mai mare oraș este Casablanca; alte mari orașe sunt: Marrakech, Tetouan, Tanger, Salé, Fes, Agadir, Meknes și Oujda. În plus, arhitectura marocană este un deliciu pentru orice iubitor de frumos… (aici sunt poze și denumirile locurilor).

Câteva sfaturi utile dacă veți dori să mergeți în Maroc: puteți găsi bilet până în 200€ dacă vă luați bilet România-Spania/Italia și din acele țări spre Maroc. Nu plecați din țară cu mintea plină de prejudecăți. Asta vă poate distruge vacanța perfectă mai mult decât orice altceva. Fiți deschiși cu oamenii și să nu aveți încredere în cei care doresc să vă arate împrejurimile.

Toate adunate, cultura, oamenii, gastronomia, au făcut ca cele cinci săptămâni de proiect să se simtă precum vacanța perfectă.

La fel de importante ca destinația sunt persoanele cu care mergi în vacanță. Tu cu cine alegi să îți petreci vacanța?

Autor: Cojocaru Claudia Maria