dependent
dependent

Cum știi că ești dependent?

Dependența este un subiect serios, ce trebuie adresat mai des în conversații. Există posibilitatea să avem oameni dependenți în viața noastră sau să fim chiar noi, la rândul nostru, dependenți și să nu ne dăm seama de asta. De aceea, este important să ne educăm în privința acestui subiect.

Ce este o dependență?

Societatea Americană de Medicină pentru Dependență (ASAM) definește dependența ca o boală cronică ce afectează sistemul de recompense, motivația și funcțiile de memorie ale creierului. Cineva cu o dependență va râvni o substanță sau alte obiceiuri comportamentale. Adesea, vor ignora alte domenii ale vieții pentru a-și îndeplini sau a-și susține dorințele.

Cum arată o dependență?

Semnele generale ale dependenței sunt ​​lipsa controlului, incapacitatea de a rămâne departe de o substanță sau comportament scăzut de socializare (abandonarea angajamentelor sau ignorarea relațiilor cu alți oameni). Un alt semn este ignorarea factorilor de risc (spre exemplu, împărțirea acelor, în ciuda consecințelor potențiale). Aceste semne sunt frecvent interconectate.
În unele cazuri, dependența are consecințe fizice, cum ar fi simptomele de retragere sau necesitatea unei doze mai mari pentru efectul dorit. Un alt efect este relația directă a persoanei cu obiceiul dependenței. O persoană sănătoasă poate identifica, de regulă, un comportament negativ și poate scăpa de el. Nu este cazul oamenilor cu o dependență. În loc să admită că problema există, vor găsi modalități de a justifica și de a continua comportamentul.

Care sunt tipurile de dependențe?

Cele două mari tipuri de dependențe sunt cea de substanțe și dependența comportamentală.
Dependența de substanțe este o afecțiune progresivă și recidivă. Ea se caracterizează prin abuz compulsiv de droguri sau alcool, în ciuda consecințelor. Dependența afectează semnificativ capacitatea utilizatorului de a controla sau a renunța la consumul de substanțe. Două mecanisme care alimentează dependența de substanțe sunt toleranța și dependența.
Cineva care a dezvoltat o toleranță pentru o substanță necesită doze crescute pentru a simți efectele dorite. Luând doze din ce în ce mai mari sau luându-le mai frecvent pentru a depăși toleranța, persoana poate accelera dezvoltarea dependenței chimice și fizice de respectiva substanță. Atunci când cineva este dependent, are nevoie de doză pentru a se simți normal și, de multe ori, se va confrunta cu o formă de retragere atunci când utilizarea este oprită.
Dependențele comportamentale (numite și dependențe de proces) urmează același model ca dependențele de substanțe și duc la probleme în multe domenii ale vieții individului.
Dependențele comportamentale au efecte similare cu dependențele de substanțe asupra relațiilor, care sunt adesea neglijate în favoarea comportamentului dependenței. Acesta subminează încrederea și exercită presiune asupra partenerilor și a altor membri ai familiei, pentru a ascunde și a compensa dificultățile care apar din dependență.
Exemple de dependențe comportamentale: cea de jocuri de noroc (care este și cea mai similară dependenței de substanțe), de sex, de cumpărături, de operații estetice, de mâncat compulsiv și de risc (căutători compulsivi de adrenalină).

Cum poți afla dacă ești dependent?

În stadiile incipiente, o persoană ar putea să nu prezinte semne ale unei dependențe. Unele indicii pot fi istoricul familiei cu dependența, atracția față de o activitate sau de o substanță caracteristică dependenței. Alte semne sunt episoadele de consum sau comportament compulsiv sau pierderea controlului în raport cu respectivele substanțe sau activități. Acestora li se pot adăuga lipsa sentimentelor de remușcare după comportamente sau consum compulsiv.
Poate fi dificil să se stabilească dacă există cu adevărat o dependență. Ceea ce pare a fi dependență ar putea fi o fază experimentală sau o formă de gestionare a stresului. Dar o dependență reală, dacă este lăsată netratată, se poate transforma într-un obicei debilitant sau un risc crescut de îmbolnăvire.
Semnele cele mai alarmante sunt schimbările majore în personalitate, precum: ignorarea responsabilităților importante, renunțarea la hobby-uri care obișnuiau să fie importante pentru individ, evazivitatea crescută a individului, tendința crescută de asumare a riscurilor sau oboseala cronică. 
Dacă vrei să vezi efectele dependenței de droguri, dă click aici!
Cel mai bun ajutor pe care îl poți oferi altcuiva sau ție însuți, în cazul în care crezi că ai putea fi dependent, este consultarea unui specialist. Dacă persoana dependentă sau suspectă de dependență este reticentă, încercați să nu forțați o confesiune. Nu forțați un anumit comportament diferit. Dependențele se manifestă în exterior, însă adesea au motive mult mai adânc înrădăcinate. Sursa este cea care trebuie adresată și tratată. Importantă este educația constantă asupra subiectului și crearea unui spațiu confortabil, în care adevărul persoanei dependente să poată fi împărtășit.