comunicarea dintre oameni

Cum a influențat pandemia comunicarea dintre oameni?

"în Dosarul Săptămânii" by

Ultimele cinci luni au reprezentat o adevărată provocare pentru toată lumea, comunicarea dintre oameni fiind afectată. Fie că sunteți elevi, studenți sau adulți, fie că ați trecut peste această carantină într-un apartament de două camere, cu încă trei persoane sau singuri, într-o casă cu două etaje, pandemia ne-a azvârlit pe toți în bule de confort, de unde nu am mai putut să atingem lumea, ci doar să o privim. Cu toate acestea, nu am fi putut trece peste această perioadă fără a ne menține relațiile cu exteriorul, consolindându-le sau chiar concretizându-le pe cele cu interiorul.

Pandemia a fost necesară ca noi să realizam că uzualul ne aduce o bucurie pe care nici măcar nu o bănuiam.

De-a lungul acestei perioade, oamenii au fost nevoiți să-și amelioreze relațiile familiale. Asta deoarece au rămas blocați cu persoane pe care nu aveau ocazia să le vadă decât câteva ore pe zi. Dacă un adolescent nu putea petrece timp cu familia lui decât seara, când părinții se întorceau de la serviciu, acum a trebuit să-și petreacă toată ziua alături de aceștia, învățând să comunice și redescoperindu-se unii pe alții. De asemenea, prieteniile au depășit în întregime nivelul la care se situau. Toți căutam să ne construim ambiantul pe care îl trăiam înainte, în viața de zi cu zi. O făceam chiar dacă acest lucru era posibil doar prin intermediul unui ecran. Niciodată nu am simțit mai puternic dorul colegilor, prietenilor și persoanelor din afara locuinței noastre. Niciodată, până în acest moment, nu am realizat cât de importanți erau pentru fericirea noastră. Nu am realizat cât de necesară era acea rutină pe care o consideram plictisitoare. Așa cum se spune, ne dăm seama de importanța unor anumite aspecte abia atunci când nu le mai avem.

Oamenii au clacat, simțind nevoia de acea libertate care le-a fost răpită atât de brusc.

Pe de altă parte, această apropiere forțată de persoanele alături de care locuim a avut și un impact negativ în câteva cazuri. În America, avocații au declarat că rata de divorțuri a crescut cu 50%. Viața de cuplu nu prezintă repercusiuni benefice atunci când ești blocat 24/24 cu persoana iubită. Plictiseala, frustrarea, monotonia și stresul și-au spus cuvântul.  Carantina nu a provocat certuri doar între cupluri, ci și între prietenii care coabitau, afectând comunicarea dintre oameni. A provocat certuri între diferite rude și, mai ales, între unii adolescenți și părinții lor. Familiile ce au copii mici au fost nevoite să își imagineze zilnic alte activități distractive. Au fost nevoiţi să le mențină atenția celor mici în permanență, iar în scurt timp, au început să se simtă epuizați de lucrul pe care și-l doreau cel mai mult înainte de martie 2020: să petreacă timp în familie.

Carantina ne-a epuizat

Uitându-ne înspre curtea vecinilor, toți am avut impresia că ceilalți o duc mai bine decât noi. Cei singuri își doreau să fie cu familia, cei înconjurați de rude aveau nevoie de liniște. Cei în cuplu voiau să-și revadă prietenii și cei alături de prieteni voiau să evadeze, măcar pentru puțin, din acel ambiant. Nu eram mulțumiți de propria condiție, dar ceea ce nu realizam era faptul că nimeni nu era. Carantina în sine ne-a epuizat, ne-a eliminat tuturor speranțele. În cele din urmă, bula de confort a început să se resimtă din ce în ce mai sufocantă. Pentru nimeni nu a fost ușor. Dar acum, când fragmente din libertate ne sunt eliberate, pe rând, iar viața își recapătă normalitatea, trebuie să ne oprim și să ne adresăm o întrebare: ce am învățat din această provocare?

Dacă vrei să descoperi ce a însemnat carantina pentru unii oameni, click aici!

Autori: Georgiana Hurmuzache și Brebeanu Timeea.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi