Facultății de Drept

Experiența mea în cadrul Facultății de Drept și ce vreau să fac mai departe

"în Păreri și opinii/Viitorul" by

Chiar dacă într-un stadiu incipient, experiența din cadrul Facultății de Drept a fost, poate, cea mai inedită și provocatoare de până acum. A fost doar un an. Primul din cei patru. Sau, mai corect spus, a fost un semestru și o mușcătură din cel de-al doilea. Spun aceasta deoarece sistemul hibrid la care a trebuit să ne adaptăm, datorită COVID-19, a stopat esența primului an de facultate: acomodarea.

Deși a fost un an atipic de facultate, a lăsat urme semnificative în viața mea.

Pentru început, acum pot spune că nu mai sunt străinul ce a început o nouă viață în București, acum sunt prietenul a zeci de oameni minunați, oameni care au format sufletul studenției mele. Mii de ochi necunoscuți îmi spuneau zilnic că am făcut un pas mare spre viitor, iar satisfacția că eu, un simplu copil, stau în fața unor personalități de excepție ale justiției românești, mi-a confirmat că am făcut alegerea corectă.

Destul de amuzantă a fost procurarea bibliografiei obligatorii: teancul de cărți creștea, însă odată cu el creștea și disperarea că va trebui să-mi însușesc acea informație. Până la urmă s-a dovedit că totul e posibil. Deși cărțile aveau o grosime considerabilă, explicațiile erau pe măsură, astfel că informația principală hoinărea pe pagini bune, pentru a se asigura autorul că studentul va reține ceva pentru sesiune.

Și că tot veni vorba de sesiune, aici disperarea a atins cote maxime, aceasta pentru că era prima sesiune și nu aveam habar cum să învăț corect și eficient.

Chiar dacă transpiram de emoții, pot spune că am fost mulțumit de prima sesiune, cu mici excepții. Am avut parte de primele nopți albe, iar aceasta pentru că ziua era destinată bocitului de milă cu colegii, nu neaparat că dădeam noaptea cel mai bun randament.

Al doilea semestru a anulat cam tot ce m-a învățat primul, căci COVID-19 ne-a obligat să recurgem la mediu on-line, pentru cursuri și examene. Poate nu a fost cel mai plăcut, mediul virtual, dar, dacă tot a fost anul acomodării, am reușit să intru și în ritmul școlii moderne.

După un an la drept, îmi răsună în minte o definiție de la primele cursuri: „Ius est ars boni et aequi” ( Dreptul este arta binelui și a echității) și înțeleg că mi-am asumat responsabilitatea de a duce mai departe edificiul întregii orânduiri.

Acum doar învăț despre această artă, după care se ghidează fiecare, dar abia mai târziu voi putea fi un artist în slujba dreptății. Mai târziu voi da piept cu „excepția de la excepție” și voi vedea că dreptatea are și ea scăpările ei, mai târziu voi fi vocea de care va depinde soarta cuiva. Iar pentru acestea trebuie să fiu pregătit de pe acum și să mă responsabilizez pentru viitor.

Tot în acest prim an am intrat în Asociația Studenților în Drept, iar această reușită a făcut să am parte de cel mai frumos început de facultate, datorită oamenilor minunați care au intrat în viața mea.

Timpul și-a văzut de drum, indiferent că am făcut cursuri fizic sau on-line, iar primul meu an a trecut. Acest an a fost prea dur cu mine, căci m-a făcut să mă despart de ceilalți 19 din viața mea. Toate amintirile, părinții, au rămas acasă, căci eu m-am încăpățânat spre un viitor departe de locul în care eram zi de zi, însă spre viitorul pe care mi-l doresc. Nu pot să spun exact din ce calitate îmi doresc să profesez, de avocat, magistrat, procuror, consilier juridic, ambasador, funcționar public, însă îmi doresc să fructific ceea ce mă învață această facultate. E încă prematur să spun exact ce voi fi, dar e momentul potrivit să afirm că fac ceea ce îmi place și sunt deplin mulțumit de alegerea mea, privind facultatea.

Indiferent de facultatea sau școala la care am fi, ideal este să facem ceea ce ne definește, pentru a preveni eșecul sau nemulțumirea că vom profesa doar pentru existența trupului, nu și a sufletului.

Așadar, nu a fost doar primul an de facultate, ci a fost primul an din noua mea viață: oameni noi, un oraș nou, un loc în care personalitatea mea s-a regăsit și afirmat într-o formă desăvârșită.

Mulțumesc POV21 pentru propunerea de a-mi împărtăși experiența primului an de facultate și, sper, să am ocazia și peste 3 ani, la final, să vin cu completările necesare!


Autor: Petrică Paul

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi