Ziua Internațională a Prieteniei
Ziua Internațională a Prieteniei

Ziua Internațională a Prieteniei este sărbătorită în data de 30 iulie. Această dată a devenit oficial adoptată de către ONU în anul 2011.

Scopul Zilei Internaționale a Prieteniei este de a transmite mesajul prieteniei între indivizi, țări, culturi și popoare, cu scopul de a crea o legătură strânsă și temeinică între două sau mai multe „elemente”. Conceptul de prietenie devine astfel extins dincolo de relațiile individuale.

Scurt istoric

Marcarea acestei zile a fost o inițiativă UNESCO preluată apoi de Adunarea Generală a ONU în 1997. Astfel, prin Rezoluţia A/RES/52/13, s-a definit un set de valori, atitudini, comportamente pentru a defini cultura păcii. Această cultură respinge violența și depune eforturi pentru prevenirea conflictelor. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi în concordanţă cu cultura şi obiceiurile locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.

La baza acestei zile a stat și Deceniul Internaţional de promovare a unei culturi a non-violenţei şi a păcii pentru copiii lumii 2001-2010, adoptat prin Rezoluţia A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că cei mai afectați de suferință sunt copii și că trebuie promovată o cultură a păcii și a non-violenței, ce trebuie transmisă prin metode educative copiilor.

Afaceristul american Joyce Hall ar fi cunoscut ca fondator al acestei zile și a mesajului transmis de aceasta. În anul 1910, acesta a lansat cărțile poștale Hallmark. El a ales ziua de 2 august, fiind sezonul vacanțelor, oamenii comunicau mai des prin intermediul cărților poștale. Propunerea lui Hall a început să piardă interes în 1930, deoarece cartea poștală devenise o obligație socială, pierzând astfel semnificația originală.

A doua inițiativă a aparținut medicului Ramon Artemio Bracho, din Paraguay. Acesta a propus în anul 1958, la o întâlnire cu amicii săi, data de 20 iulie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Prieteniei. Propunerea sa nu a rezistat, dar în Paraguay a luat naștere fundația World Friendship Crusade. Fundația este dedicată relațiilor interumane, indiferent de culoare, etnie, religie sau orientare sexuală.

Următorul pas a fost făcut de Nane Annan, soţia fostului secretar-general al ONU Kofi Annan. Ea a propus ca personajul de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei.

Semnificația zilei

Ziua Internatională a Prieteniei se bazează pe cunoașterea relevanței și a importanței acestui sentiment nobil, ce leagă ființele umane din întreaga lume. E ziua care, indiferent de factorii care ne diferențiază, ne ajută să legăm conexiuni și empatii.

Relațiile de prietenie pot fi extrem de diferite, dar astăzi le celebrăm pe toate! De la mamă și fiică, la tată și fiu, la două fete sau doi băieți, fiecare dintre ele merită sărbătorită.

Prietenia este definită, de către psihologi, ca o relație afectivă plăcută, care ne face mai încrezători în forțele proprii și ne determină să ne depășim zona de confort. Este o relație de cooperare, suport reciproc, încredere, loialitate, iubire, înțelegere, empatie.

Mici atenții ce bucură sufletul de Ziua Internațională a Prieteniei

Multe persoane marchează această zi prin diferite cadouri, de obicei simbolice. O brățară, un colier, o scrisoare, un buchet de flori sau o ieșire la masă sunt doar câteva dintre metodele prin care îți poți răsfăța persoanele dragi. Pentru cei aflați la distanță, hai să ne folosim de tehnologie. Doar stăm cu telefoanele în mână toată ziua! Îi poți suna sau scrie un mesaj frumos. Există chiar și acele GIF-uri adorabile, dacă stai rău la capitolul exprimarea sentimentelor.

Pov21 îți dăruiește un cadou pentru astăzi! O poezie cu titlul Cadoul Văzdului. Click aici pentru lectură!

De Ziua Internațională a Prieteniei este important să marchezi momentele de pace, linişte şi fericire petrecute alături de cei dragi.

Autor: Raicu Anca