Van Gogh
Van Gogh

„Nu e treaba voastră ce am făcut eu. Sunt liber să fac ce vreau cu corpul meu…”.

Asta răspundea Van Gogh polițiștilor în data de 27 iulie 1890, în seara în care s-a automutilat. La două zile distanță, Van Gogh își punea capăt zilelor în Auvers sur Oise, Franța.

El s-a născut pe data de 30 martie 1853, într-o familie de pictori și negustori de artă. Mama sa avea înclinații spre artă, iar tatăl său era pastor protestant. 15 ani mai târziu, tânărul Vincent Van Gogh a abandonat studiile pentru a-și ajuta familia ce traversa o perioadă grea din punct de vedere financiar. A lucrat alături de unchiul său, negustor de artă, administrator al firmei Goupil & Cie din Haga. În 1873, a fost transferat la Galeria Groupil de la Londra. S-a îndrăgostit de cultura engleză și era fan al lui Charles Dickens şi George Eliot. Vorbea fluent franceza, germana şi engleza.

S-a îndrăgostit de fiica familiei care îl găzduia, iar când aceasta i-a respins cererea în căsătorie, pictorul a avut prima sa cădere psihică. A aruncat toate cărțile pe care le deținea, păstrând doar Biblia și dedicându-și viața „doar lui Dumnezeu”. La locul de muncă nu mai dădea randament, îndemnând clienții să nu mai cumpere „artă fără valoare”. În final, a fost concediat. Ulterior a predat într-o şcoală de metodişti, unde a ținut și o serie de predici. În 1878 muncea, ca voluntar, la o mină de cărbune din sudul Belgiei. A continuat să predice şi a slujit celor bolnavi, realizând între timp mai multe lucrări.

Van Gogh, viața de artist

În 1880 a decis că trebuie să se întoarcă în Bruxelles și să își creeze o carieră în arte plastice. Prima sa operă este intitulată „Mâncătorii de cartofi” (1885).

În 1886, a decis să locuiască cu fratele său Theo, la Paris. A petrecut doi ani acolo, timp în care a cunoscut mari pictori precum Paul Signac, Georges P. Seurat, Toulouse-Lautrec şi Paul Gauguin.

În anul 1888, a decis să se mute la Arles, în Provence. Lumina neobișnuită a zonei l-a inspirat pe artist. Astfel, a luat naștere celebra serie de tablouri „Florile soarelui” („Tournesols”).

Deși a excelat în perioada respectivă în ceea ce privește arta, Van Gogh a pus pe plan secund sănătatea sa. Astfel, banii săi se duceau pe vopseluri și alte materiale necesare picturii, iar hrana sa consta în cafea, pâine și absint.

Criza majoră a avut loc la finalul anului 1888, în urma unui conflict cu Paul Gauguin. Cei doi aveau o relație apropiată, arta fiind subiectul pricipal care îi unea, deși aveau personalități complet opuse. În urma conflictului, Van Gogh s-a automutilat prin tăierea lobului urechii stângi. „Autoportret cu urechea bandajată” (1889) avea să numească Van Gogh una din celebrele sale lucrări, pe care a pictat-o la o lună după automutilare.

Starea psihică a artistului s-a agravat, motiv pentru care a fost internat la azilul Saint-Remy-de-Provence, iar apoi la Auvers-sur-Oise sub supraveghere medicală, unde a și murit.

Viața și opera lui Van Gogh l-au inspirat pe cantautorul Don McLean celebra piesă Vincent (Starry, Starry Night). Cantautorul declară că a încercat să exprime scuzele lumii întregi pentru că acest artist nu a fost apreciat pe deplin în timpul vieții sale.

Autor: Raicu Anca