O ieșeancă a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 într-un team building!

"în Știri" by
Timp de citit: 3 minute

O ieșeancă a fost depistată cu COVID-19 în urma unui team building la Sinaia. Numele ei este Daniela Sochircă și a fost infectată în urma contactului direct cu un coleg depistat pozitiv. Timp de trei zile ieșeanca a sunat, la mai multe instituții, pentru a putea fi testată. Prezintă toate simptomele de infectare, dar instituțiile o „pasează” între ele. DSP-ul a susținut că au personal prea puțin pentru a da startul unei anchete epidemiologice.

În cele din urmă, ieșeanca a fost internată ieri și așteaptă rezultatele testului. Pacienta a prezentat ieri dificultăți de respirație și a sunat la 112. După multe insistențe telefonice, a fost transportată la spital.

Tânăra a luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi și Telverde. A apelat  chiar și numerele de telefon acordate de site-ul Ministerului Sănătății pentru astfel de situații.

„Lipsesc nişte protocoale clare, este deja a treia zi de când am simptome”, declară ieșeanca.

Ieșeanca a plecat cu mașina în team building pe data de 17 iulie, cu încă 4 colegi. Duminică, 19 iulie, pe drumul de întoarcere, unul dintre pasageri a început să prezinte simptome, dar acestea au fost atribuite schimbării de mediu. O zi mai târziu, toți pasagerii din mașină prezentau simptome de „răceală”.

„În toată perioada de team building, în interior, am purtat mască, am respectat toate regulile, în maşină nu am purtat pentru că eram persoane care lucrăm în acelaşi birou, eu cel puţin petrec mai mult timp la muncă decât acasă. Luni, pe 20 iulie, aveam simptome de răceală, o uşoară tuse, puţină febră, însă vineri, pe 24, când m-am trezit am văzut că am o stare de moleşeală, îmi curgea nasul, ochii, mă simţeam foarte rău. Când l-am sunat pe unul dintre colegi, mi-a zis că şi el se simte rău, stă în pat şi are tuse puternică”, a povestit Daniela.

Simptomele erau asemănătoare cu cele a unei simple răceli.

Pacienta a mers la farmacie și a cerut medicamente pentru combaterea răcelii. În weekend însă, simțul mirosului, acompaniat de cel al gustului au dispărut. A luat legătura cu unul dintre colegi pe care îl știa internat în spital. Seara, a aflat că acest coleg a fost depistat pozitiv. Fiind contact direct al pacientului, Daniela a făcut tot posibilul pentru a putea fi testată.

„Am vrut să procedez ca un cetăţean conştient şi să caut un protocol, însă nicăieri nu se spune nimic. Am sunat la 112 şi le-am spus care este situaţia, care sunt simptomele, că mai sunt trei colegi în aceeaşi situaţie. Am fost redirecţionată la altă persoană, care mi-a spus că trebuie să fim testaţi şi m-a direcţionat la ambulanţă unde am povestit din nou, iar ei mi-au zis că nu mă pot ajuta”, a povestit ieșeanca.

Rezultatele anchetei epidemiologice întârzie şi acum pentru ieșeancă.

Ieri dimineață tânăra a încercat să ia legătura cu Ministerul Sănătății, însă nimeni nu a răspuns. Daniela a luat legătura cu Telverde.

„Acolo mi s-a reproşat într-o manieră răutăcioasă că nu am purtat masca în maşină şi persoana cu care am discutat mi-a dat alte şase numere de telefon dintre care două incorecte şi unul invalid. Am găsit totuşi o persoană de la DSP Iaşi căreia i-am explicat situaţia, mi-a zis că sunt doar zece oameni şi nu reuşesc să facă faţă. Nu învinuiesc pe nimeni, ştiu că toată lumea îşi face munca. Însă este vorba despre lipsa unui protocol clar, ar trebui sa existe ceva specific, să se ştie cum să se procedeze. Deşi eu am sunat din prima zi, au trecut trei zile şi toată lumea m-a redirecţionat. Mai mult, nimeni nu a vorbit cu colegul meu depistat pozitiv, ceilalţi colegi nu au fost contactaţi de nimeni până acum deşi au trecut mai multe zile”, a mai precizat Daniela.

DSP Iași face promiuni ce nu sunt respectate?

DSP Iași a promis solicitarea unui echipaj medical care să preia pacienta pentru testare, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ieri, Daniela a sunat la ambulanță pentru că prezenta dificultăți respiratorii. A fost preluată și dusă la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde i s-a efecuat testul și a fost trimisă la domiciliu până la sosirea rezultatelor.

Ieșenii au luat măsuri pentru prevenirea unui număr mare de infectări. 

Autor: Raicu Anca

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Derulează înapoi