evaziune fiscală
evaziune fiscală

În cursul zilei de marţi, procurorii DIICOT Iaşi şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 40 de percheziţii domiciliare în municipiul Iași. În urma acestor acțiuni, 17 persoane au fost aduse la audieri. Acțiunile au fost efectuate în scopul destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, conform unui comunicat de presă eliberat de DIICOT.

„Începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA, a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat,” se precizează în comunicat. „Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii, în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA.”

Gruparea infracționară funcționa pe două paliere.

Primul îi includea pe inițiatori, ce se ocupau de achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlaltor avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal. Cel de-al doilea palier era format din cei ce dețineau funcțiile de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării bazate pe evaziune fiscală. Aceștia se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate, potrivit Agerpres.

Prejudiciul estimat ajunge până la 12 milioane de euro. În cadrul anchetei, 17 persoane au fost aduse pentru audiere la DIICOT Iași.